Duszony indyk z warzywami

 Duszony indyk z warzywami

 

Składniki (na dwie porcje):

– Pierś z indyka pokrojona w kawałki – 500 g
– Brokuł – umyty i pokrojony na różyczki
– Marchew – 2 sztuki pokrojone na mniejsze kawałki
– Przyprawa do kurczaka – polecam gyros drobiowy z kamisa
– oliwa

Potrzebujemy też naczynia żaroodpornego (ja zawinąłem blachę od ciasta) i folii aluminiowej oraz nagrzanego piekarnika

Naczynie wykładamy od spodu folią i smarujemy oliwą.
Na to kładziemy kawałki piersi wcześniej posypane przyprawą, dalej warzywka, jeszcze raz sypiemy przyprawę i skrapiamy z wierzchu oliwą.
Naczynie przykrywamy jak najściślej folią i ładujemy na 40 minut do pieca.
Warzywa można dorzucić dopiero w połowie duszenia jak ktoś woli al dente.
białko – ok 110g
węgle – jakieś znikome ilości
tłuszcz – ok 15 g (zależy ile oliwy)

Polecam z brązowym ryżem – wtedy mamy też węglowodany

Fotka od razu po wyjęciu z pieca.
Smacznego!

Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ

Autor: blesso1 (sfd)

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *