Dziesięć produktów, których należy unikać podczas odchudzania.

To nie jest kolejny artykuł pod tytułem „nie jedz ciastek i batonów a na pewno schudniesz”, nie będę pisać o tym o czym wszyscy wiedzą, a skoncentruję się na mniej oczywistych aspektach związanych z bilansowaniem diety redukcyjnej. Oprócz sporej ilości produktów, co do których wszyscy wiedzą, że są niezdrowe jest też spora liczba dobrze zakamuflowanych „nieprzyjaciół”, których spożywanie może zmniejszyć efektywność starań o lepszą sylwetkę. Czego więc należy unikać podczas odchudzania?

Produkty śniadaniowe

Kanapki i jajecznica dawno już odeszły w zapomnienie. Dziś jada się specjalnie zaprojektowane produkty śniadaniowe w postaci musli bądź mających formę kuleczek, gwiazdek czy poduszek chrupek. Chociaż wydawać by się mogło, że wspomniane wynalazki stanowią pożądany element zdrowej diety ze względu na obecność „błonnika, witamin i dających energię węglowodanów”, to prawda niestety wygląda inaczej. W rzeczywistości większość produktów śniadaniowych to po prostu witaminizowane słodycze z dodatkiem pełnego ziarna,  dostarczające potężnej dawki rafinowanych cukrów, a niekiedy także utwardzonego tłuszczu, które  jak wiadomo pracy nad estetyką sylwetki raczej nie sprzyjają…

Masło orzechowe

Masło orzechowe dość często pojawia się w rozmaitych, rzekomo zdrowych i dietetycznych przepisach w kolorowej prasie, na blogach i forach internetowych. Tymczasem masło orzechowe dostępne w sklepach jest produktem śmieciowym, którego należy się wystrzegać. I nie chodzi tutaj o kaloryczność i wysoką zawartość tłuszczu tylko fakt, że owy tłuszcz to głównie kwasy tłuszczowe z rodziny omega 6, których spożywamy za dużo i które w procesie przetwarzania jakiemu poddawany jest produkt i przechowywania ulegają często utlenianiu. Jeśli argument ten wydaje Ci się mało przekonujący dodam, że tłuszcz z orzeszków ziemnych używany jest często w ramach badań eksperymentalnych w celu wywołania miażdżycy u zwierząt laboratoryjnych…

Ciemne pieczywo

Z premedytacją napisałem „ciemne”, gdyż chodzi tutaj o chleb i bułki barwione karmelem. Niestety często mamy problem z odróżnieniem pieczywa otrzymanego z mąki z grubego przemiału od odpowiedników otrzymanych z oczyszczonej mąki z dodatkiem naturalnych substancji barwiących. Warto uważnie lustrować etykiety i wybierać produkty oparte na składnikach takich jak mąka razowa lub mąka graham, a unikać tych, w których na pierwszym miejscu wymieniona jest mąka typ 750, nawet jeśli pieczywo jest ciemnego koloru…

Żele i batony energetyczne

Jeśli należysz do osób wierzących w krzepiącą moc cukru i przed treningiem lub w jego trakcie przegryzasz sobie specjalne batony lub stosujesz energetyczne żele, to wiedz że tym samym zmniejszasz spalanie tłuszczu. Organizm otrzymując porcję glukozy nie widzi potrzeby by sięgać do rezerw tłuszczowych. Jeśli chcesz schudnąć, a Twój trening nie trwa dłużej niż 2 godziny to naprawdę nie ma potrzeby wspomagania się glukozą ani innymi cukrami przed i w jego trakcie. Porcje węglowodanów możesz dostarczyć po ciężkim wysiłku, ale i wtedy warto bazować na konwencjonalnej żywności niż na odżywkach.

Napoje dla sportowców

Sytuacja wygląda bardzo podobnie jak w przypadku wspomnianych powyżej żeli i batonów. Znaczna część napojów dla osób aktywnych (czy to w formie koncentratów czy gotowych do picia produktów) zawiera sporo węglowodanów. Nawet napoje izotoniczne zawierają około 5g cukru w 100ml. Niby to niewiele, ale jak wypije się litr takiego napoju to mamy – bagatela – 50g cukru. W sytuacji kiedy trening jest bardzo ciężki i długotrwały, oczywiście taki napój można włączyć, jeżeli jednak mówimy o półgodzinnej przebieżce po parku to takie praktyki są po prostu bezzasadne.

Otręby pszenne

Są zasobne w błonnik, niezbędne pierwiastki, witaminy, a pomimo to nie należy ich spożywać w trakcie kuracji odchudzającej? Dlaczego? Przyczyn jest co najmniej kilka. Po pierwsze otręby pszenne zawierają dużo kwasu fitynowego, który hamuje wchłanianie niektórych składników mineralnych, po drugie są źródłem specyficznej aglutyniny, która potencjalnie upośledzać może działanie hormonów uczestniczących w regulacji gospodarki energetycznej takich jak insulina i leptyna… więcej

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *