Pomimo pojawiania się wielu mniej lub bardziej kontrowersyjnych teorii dotyczących zdrowego odżywiania i prawidłowego bilansowania jadłospisu, istnieją fakty żywieniowe, o których w głębi duszy wszyscy wiedzą, z którymi – jeśli je przypomnieć – niemal wszyscy się zgadzają. Problemem jest jedynie ich praktyczna realizacja. Warto zatem odkurzyć i przypomnieć sobie pewne oczywiste zasady dotyczące jakości diety oraz tego jak istotne znaczenie dla zdrowia i wyglądu ma ich praktyczna realizacja.
Cukier – słodka trucizna
Jednak wyeliminowanie cukru może się okazać bardzo trudne, bo jeżeli przyjrzymy się składom większości produktów żywnościowych, to znajdziemy tam pozycje takie jak: syrop glukozowo-fruktozowy, syrop kukurydziany, cukier (sacharoza), dekstroza, miód, fruktoza. Tymczasem warto pamiętać, że nadmierne spożywanie produktów będących źródłem cukrów, to nie tylko cios wymierzony w estetyczną sylwetkę, ale także większe ryzyko zachorowania na miażdżycę, cukrzycę, nadciśnienie tętnicze i wiele innych uciążliwych i niebezpiecznych przypadłości. Niektóre badania naukowe wskazują na możliwą istotną rolę cukrów w przyspieszaniu procesów starzenia organizmu. Dlatego jeżeli zależy ci nie tylko na zdrowiu, ale i urodzie i młodym wyglądzie zrezygnuj ze słabej jakości produktów, jakimi niewątpliwie są: słodycze, ciasta, kolorowe napoje, owocowe jogurty, produkty śniadaniowe, itd.
Tłuszcze omega-3 są ważnym, a często deficytowym elementem diety
Pomimo rozdmuchanej kampanii informującej o szeregach korzyści wynikających z odpowiedniej podaży kwasów omega 3 ciągle dostarczamy ich za mało. Ryby morskie zdecydowanie zbyt rzadko pojawiają się na naszych stołach, a jeśli już to w postaci panierowanej i smażonej pangi, która tłuszczów tych praktycznie nie zawiera. Warto o tym pamiętać, gdyż deficyt kwasów omega3 wiąże się ze zwiększonym ryzykiem występowania chorób o podłożu zapalnym (zwłaszcza jeśli towarzyszy mu nadmiar kwasów tłuszczowych z rodziny omega 6), otyłości oraz wpływać może na kondycję układu nerwowego. Źródłem tych tłuszczów są ryby morskie, jaja kurze (jaja wolno-wybiegowe, ekologiczne, jaja omega 3), owoce morza, niektóre algi, siemię lniane, olej lniany wysokolinolenowy, orzechy włoskie, tran oraz… suplementy.
Kwasy tłuszczowe trans zabijają
Kwasy tłuszczowe trans stanowią zdecydowanie niepożądany składnik diety, który już w niewielkich ilościach negatywnie oddziałuje na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Kwasy tłuszczowe trans wpływają negatywnie między innymi na profil lipidowy krwi, nasilają stany zapalne i sprzyjają zaburzeniom gospodarki insulinowo-glukozowej, chorobom takim jak cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, nowotwory, zaburzenia neurologiczne. W związku z tym warto podarować sobie wyroby cukiernicze, dania typu fast-food i margaryny twarde będące głównym ich źródłem, a kupując żywność – dokładnie analizować etykiety w poszukiwaniu składników takich jak „uwodornione” lub „utwardzone tłuszcze roślinne” i tłuszcz cukierniczy. Czasem możemy się mocno zdziwić, gdy zobaczymy, że dodatek kwasów tłuszczowych trans znajdziemy także np. w produktach dla dzieci czy tych zawierających napisy typu: fit, określanych jaklo „zdrowe, pożywne, dobre dla sylwetki”… więcej