Fenomen wafli ryżowych

W świecie fitness wafle ryżowe uchodzić mogą za produkt niemal kultowy. Zajadają się nimi zarówno filigranowe zawodniczki fitness bikini, jak i „napakowani” przedstawiciele kulturystyki ekstremalnej. Co ciekawe, są to najczęściej te same osoby, które jak ognia unikają bułek czy chleba. Biorąc pod uwagę ten kontekst, wafle ryżowe stają się produktem unikalnym i warto zastanowić się nad tym skąd wziął się i na czym polega ich fenomen?

Reis Waffeln belegt mit Salami und frischen Kräutern

Wartość odżywcza

Pod względem wartości energetycznej i odżywczej, wafle ryżowe raczej nie są produktem fenomenalnym. W 100g dostarczają około 380 – 400 kcal, przy czym jeden przeciętny wafel waży zaledwie około 10g (dla porównania kromka chleba waży około 30 – 40g), stąd też jego kaloryczność jest względnie niska (w przeliczeniu na sztukę). Wafle ryżowe są przede wszystkim źródłem węglowodanów złożonych mających postać skrobi. Zazwyczaj otrzymuje się je jedynie z brązowego ryżu, więc dostarczają one pewną ilość błonnika oraz niacyny, cynku, magnezu, miedzi i całkiem sporą ilość manganu. Niemniej jednak, nie są to wartości nietuzinkowe. W praktyce na tle ryżu czy kaszy gryczanej prezentują się stosunkowo blado. O co więc chodzi w popularności wafli ryżowych? Czytaj dalej na: PoTreningu.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *