Gryczany chleb bezglutenowy

Gryczany chleb bezglutenowy by Hetavel

Składniki:
• 500 g mąki gryczanej
• 75 g mąki jaglanej
• 75 g skrobi kukurydzianej
• 625 ml wody
• 1 jajko
• 1 łyżeczka kminku
• 2 łyżeczki suchych drożdży
• 2 łyżeczki erytrytolu (cukru lub miodu)
• 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:
1. Do miski wsypujemy wszystkie składniki sypkie i dokładnie mieszamy. Dodajemy składniki mokre i ucieramy ciasto mikserem do uzyskania jednolitej masy. Ciasto będzie dość rzadkie, o konsystencji śmietany.
2. Masę przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką keksówki.
3. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40 minut.
4. Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 50 minut. Zostawiamy jeszcze na 10-15 minut z opcją grilla (od góry) aby chleb ładnie się przypiekł i zrumienił.
5. Studzimy na kratce. Kroimy dopiero po całkowitym ostudzeniu.

MAKRO w 100 g:
B: 6,5g
W: 39g
T: 2g
Ten i inne przepisy znajdziecie w dziale: Kuchnia SFD

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *