Dzisiaj upichciłam super danie, nie jest trudne do wykonania, a smakuje rewelacyjnie. Składniki są na danie dla dwóch osób (mówię o Panach) ja natopmiast zjadam 1/4 tego i jestem full.
Składniki:
1. pierś z indyka bez skóry ok 300g
2. makaron ryżowy chiński ok 60g
3. grzyby mun ok 10g
4. sos chili słodko-tajski ok 10g
5. papryka
6. sól, pieprz
7. koperek i migdały ok 20g
I teraz po kolei:
Grzyby najpierw wkładamy do garnuszka i moczymy w gorącej wodzie 15 minut, następnie odsączamy, nalewamy nowej gorącej wody i gotujemy kolejne 15 minut
Indyka kroimy w paseczki, kosteczki jak kto woli i dodajemy sos chili słodko-tajski (10g w zupełności wystarczy) – mieszamy i odstawiamy na jakieś 15 minut.
Następnie pieprzymy (z umiarem) i już spokojnie możemy wkładać do pieca na około 30 minut temp około 160-180stopni – niech się pichci a my dalej zajmujemy się resztą
Myjemy paprykę, kroimy w kosteczkę
Ugotowane grzyby kroimy również „kosteczkę” (uwaga bo są dość gorące po wyjęciu z wody)
Dalej makaron – zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na jakieś 5-7 minut aby zmiękł (nie gotujemy!!!)Oczywiście solimy wodę
Teraz makaron odcedzamy, wkładamy do jakiejś miseczki, dodajemy grzyby i paprykę i mieszamy. Dodajemy troszkę sosu tajskiego, aby makaron nabrał orientalnego smaku i przekładamy do żaroodpornego naczynia… na wierzchu posypujemy posiekanymi na drobno migdałami
Tak przygotowane wkładamy jeszcze do pieca, żeby się zarumieniło. Indyka w tym czasie posypujemy koperkiem (ja dałam suszony i podlewamy łyżką oliwy – ja dałam olej palmowy) i po 10 minutach wyjmujemy.
Po prawej stronie zrobiłam wersję dla męża z plasterkiem żółtego sera na wierzchu.
Zapomniałam w składnikach dodać oliwy, ale chyba każdy ma ją na stanie więc nie będzie problemu.
Dane w całości prezentuje się tak:
B-67g
T-23g
W-62g
Kcal – 720
Dla kogo za mało tłuszczy może coś zmodyfikować.
Smacznego – ja już zjadłam….
Aha – danie równie pyszne jest z kurczakiem więc spokojnie można zamienić
Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ
Autor: kitka0102 (sfd)