Jajecznica ryżowa

Witam.

Bardzo prosty przepis z babcinego zeszytu z przepisami.

Składniki:

Patelnia

Przygotowanie

3 jajka

Jaja

 1/2 torebki uprzednio ugotowanego ryżu

Ryż

Troszkę masełka [bądź innego tłuszczu] w celu “natłuszczenia” patelni

Masło

Sól, pieprz [ewentualnie inne przyprawy] do smaku

Sposób przyrządzenia:

1. Stawiamy patelnię na kuchence [najlepiej gazowej]
2. Zapalamy pod nią ogień
3. Wrzucamy na nią troszkę masła i czekamy aż się rozpuści i nagrzeje [jak widać na załączonym obrazku]

Smażenie

4. Gdy patelnia wraz z tłuszczykiem się nam nagrzeje przykręcamy ogień na mały
5. Wsypujemy na patelnię pół torebki ryżu
6. Na wolnym ogniu podsmażamy ok. 2 min do uzyskania leciutko brązowego odcieniu [co można zaobserwować na obrazku]

Ryż

7. Nie zmieniając wielkości płomienia wbijamy na patelnię 3 jajka mieszając je z ryżem jak jajecznicę*
8. Smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji [aż nam się wszystko ładnie zetnie
9. Zakręcamy ogień
10. Wykładamy zawartość patelni na talerz [powinno to wyglądać mniej więcej jak na załączonym obrazku]

Gotowe danie

Wartość odżywcza:

Ryż: w 50g: białko 3,35g, tłuszcze 0,35g, węglowodany strawne 38,25g, kalorie 170
+
Jajka: w 3 jajkach (przy założeniu, że 1 jajko = 66,6g): białko 25g, tłuszcze 19g, węglowodany strawne 1,2g, kalorie 280.
+
Tłuszcz w trochę tłuszczu : trochę składników [nie wiem ile :P]
=
Białko: 28,35g
Tłuszcze: 19,35g
Węglowodany strawne: 39,45g
Kalorie: 450 + trochę
SMACZNEGO!

*Niektórzy wolą najpierw “rozbełtać” jajka w talerzu a dop. później wlewać na patelnie – jak kto woli.

Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ

Autor: lMathew (sfd)

Udostępnij znajomym

6 thoughts on “Jajecznica ryżowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *