Kreatyna a wrażliwość insulinowa

Liczne badania wskazują, że kreatyna zwiększa retencję glikogenu (pośrednio wpływa na wydolność) i ogólnie może mieć wpływ na metabolizm glukozy. W jednym z eksperymentów naukowcy oceniali wpływ suplementacji kreatyną i treningu aerobowego na tolerancję glukozy u dotąd nieaktywnych mężczyzn.

Badanie naukowe

Jednej grupie podawano kreatynę, a drugiej dekstrozę. Obie grupy prowadziły umiarkowany trening aerobowy. Wykonano doustny test tolerancji glukozy (OGTT) i na początku oraz po czterech, ośmiu i dwunastu tygodniach oceniano zarówno stężenie insuliny jak i homeostazę glukozy (model HOMA). Kreatyna miała wpływ na test OGTT, jednak nie stwierdzono różnic pod względem stężenia insuliny na czczo lub wskazań HOMA. Wyniki sugerują, że suplementacja kreatyną w połączeniu z treningiem aerobowym może poprawić tolerancję glukozy, ale nie wpływa na wrażliwość na insulinę.

Komentarz

Podawanie kreatyny miało wpływ na obniżenie stężenia glukozy w teście OGTT. Co to znaczy? Osoby chore na cukrzycę po referencyjnej dawce glukozy (np. 75 g doustnie) mogą mieć dwu-trzykrotnie wyższe stężenie cukru we krwi w porównaniu do zdrowych. Po zaaplikowaniu tej samej porcji cukru osoby zdrowe reagują nieznacznym podwyższeniem stężenia cukru we krwi (np. do 140-150 mg/dl) i ono dość szybko spada. U diabetyków stężenie cukru we krwi rośnie silniej (może osiągać nawet 350-400 mg/dl) i stężenie glukozy na dłużej jest podwyższone. To znaczy, że insuliny jest za mało lub insuliny jest wystarczająca ilość, ale tkanki są na nie oporne lub, że ta osoba cierpi z powodu innych mechanizmów związanych z cukrzycą. Kreatyna ma wpływ na poprawienie tolerancji glukozy, ale niekoniecznie musi mieć wpływ na na wrażliwość na insulinę.

Referencje:

B Gualano Effects of creatine supplementation on glucose tolerance and insulin sensitivity in sedentary healthy males undergoing aerobic training https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17396216/

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *