Krewetki ze szpinakiem w sosie śmietanowym

Krewetki ze szpinakiem

 

Witam,

Przygotowanie dania zajmuję ok 15-20 minut.

Składniki:

Krewetki królewskie – 150g
Makaron durum – 100g
Szpinak – 300g
Rukola ok – 70g (pół opakowania)
Pietruszka (nać) – troszkę do smaku
Czosnek – dwa duże ząbki
Śmietana 18% – 2-3 łyżki (ok 30-40g)
Ser żółty – plaster (ok 20g)
Sos Mama Africa habanero – w zależności od upodobania, ja lubię na ostro (można go zastąpić odrobiną musztardy i przypraw)
Odrobina wody – 50ml
Oliwa z oliwek 10ml
Przyprawy – sól, pieprz, ew. wegeta

 

BTW: 35g białka (pochodzenia zwierzęcego), 10g (roślinne), 80g węglowodany, 25g tłuszcze.

Przygotowanie:

Szpinak najlepiej świeży, ew. mrożony smażymy, ciągle mieszając do czasu rozmrożenia. Dodajemy rukolę, krewetki, oliwę, przyprawy i gotujemy ok 3min. Odstawiamy na 2-3min, dodajemy trochę śmietany i sera. Gotujemy 2min. Na koniec wciskamy czosnek, dodajemy pietruszkę i gotujemy kilka sekund.

Smażenie

Gotowe danie

Krewetki można zastąpić np filetem z piersi z kurczaka lub innym rodzajem mięsa wcześniej usmażonym.

Smacznego

Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ

Autor: domer (sfd)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *