Kruche ciasto z budyniem orzechowym by mania7984

Kruche ciasto z budyniem orzechowym  by  mania7984

Składniki:
– 100g otrębów gryczanych (dodatkowo zmielonych na sypką mąkę)
– 70g zmielonych płatków owsianych
– 2 jaja
– 40g masła orzechowego (tu: domowe, tylko z solą)
– 150g mleka + 50g wody
– 10g skrobi ziemniaczanej
– 20g czekolady gorzkiej (tu: Wawel 90%), można zastąpić 10g kakao
– dodatkowo: stewia, wedle uznania, kokos (jakieś 2g, nawet nie wliczałam do makro)

fd339c425b6d440ea742cf2eaeaeac42
1. Gotujemy budyń: Mleko z dodatkiem wody i czekoladą postawić na gaz. W szklance wymieszać jedno żółtko, masło orzechowe, stewię, mąkę ziemniaczaną, łyżkę otrębów i odrobinę wody (tyle, aby masa była możliwa do wymieszania). Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę, energicznie wymieszać. Zdjąć z gazu, ostudzić.
PS: ciasta nie będziemy słodzić, warto więc pamiętać o tym fakcie robiąc budyń

2. Kruchy spód: resztę otrębów, 55g owsianych, jajko i pozostałe białko jaja zgnieść. Nie powinniśmy potrzebować dodatku wody. Moje ciasto kleiło się bardzo dobrze i nie kruszyło. Przygotować tortownicę/inną blachę (tj. podsypać odrobiną mąki/owsianej/czymkolwiek). Ciasto rozgnieść rękoma na blaszce, pamiętając o wyższych bokach (koniecznie!). Nakłuć widelcem.

3. Ciasto podpiec 15min w 170 stopniach. Do budyniu (już powinien być chłodny, ale może być lekko ciepły) dodać resztę, tj. 15g, zmielonych owsianych. Wyjąć blat, który zapewne lekko się „skurczy” i wylać budyń. Piec kolejne 20min. Po wyjęciu posypać lekko kokosem, wystudzić.

8d580e0a249a433ab145871890651814

Makro:
– 1168 kcal
– 74,8 B
– 88,1 W
– 57,4 T

Smacznego!

Ten i inne przepisy znajdziecie w dziale „Kuchnia SFD”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *