Kuchnia SFD: Kurczak w iście katalońskim stylu

Pierś z kurczaka przeciąć wzdłuż i rozbić lekko pod folią spożywczą. Przygotować marynatę do mięsa. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i połączyć z 1 łyżką oliwy, kilkoma kroplami octu balsamicznego(lub winnego,sokiem cytryny), posiekanym rozmarynem, szczyptą tymianku oraz solą i pieprzem. Na foli spożywczej wyłożyć połowę marynaty i ułożyć na niej mięso. Drugą stronę mięsa natrzeć resztą marynaty i ułożyć na nim kozi ser, suszone pomidory oraz oliwki. Zawinąć mięso w plaster szynki a następnie, ciasno w folie i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Po tym czasie smażymy mięso na złoty kolor z każdej strony(na oliwie) i odstawiamy na bok. W między czasie, w drobną kostkę kroimy marchewkę, pietruszkę oraz cebule a czosnek drobno siekamy. Warzywa dorzucamy na patelnie na której smażył się kurczak, dosypujemy szczypta tymianku, odrobinę posiekanego rozmarynu, soli oraz szczyptę cukru i chwilę smażymy. Po 2-3 minutach dosypujemy pęczak i dajemy się mu chwile uprażyć(również 2-3 min powinny wystarczyć). Następnie dolewamy część bulionu(tak aby zakryć powierzchnie kaszy) a na całość układamy nasza roladę z piersi i dusimy wszystko około 20 minut. Pierś wyciągamy po około 15 minutach i wykańczamy kasze doprawiając do smaku i opcjonalnie dodając łyżeczkę masła. Gotowe, Smacznego 🙂

04b7aee5aec848ef88cc47f3dc49c3e3

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *