Kuchnia SFD: Placki z pieczarkami i serem

327c8334ba63415d9743af32bee0fbf0

Placki na gryczanej mące i soczewicy, ale nie czuć ich w smaku, ciasto jest dość „neutralne” – czuć za to pieczarki z cebulką.

SKŁADNIKI:
– ok. 300g pieczarek,
– ok. 90g cebuli,
– 10g masła klarowanego,
– 70g czerwonej soczewicy,
– 4 jajka (ok.225g),
– 90g mąki gryczanej,
– 50g mąki owsianej,
– 30g mąki pszennej,
– ok. 5g proszku do pieczenia (trochę więcej, niż całkiem płaska łyżeczka, ale nie czubata, bo będzie za dużo),
– sól, pieprz, ok.płaskiej łyżeczki curry lub inne wg uznania (uwaga na curry z dodatkiem soli, żeby nie przesolić)
– ser żółty na wierzch, ok.100g,
– tłuszcz do smażenia – użyłam masła klarowanego.

Sera można oczywiście dać mniej oraz oszczędniej używać tłuszczu do smażenia, co zmniejszy liczbę kcal.

WYKONANIE:
Soczewicę przepłukać zimną wodą (na sitku pod kranem lub kilkakrotnie zalać wodą w garnku, zamieszać i odlać wodę ).
Ugotować do miękkości w małej ilości wody (tak, aby prawie cała woda odparowała), zaczekać aż przestygnie. Jeśli wyjdzie za rzadka, to odparować i zagęścić.

W międzyczasie pokroić pieczarki w plasterki i cebulę w drobną kostkę. Zrumienić cebulę na maśle na złoty kolor, dorzucić pokrojone pieczarki, lekko podlać wodą, poddusić , odparować wodę (można je lekko zrumienić dla smaku)…czytaj dalej w dziale: Kuchnia SFD

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *