Składniki:
– 50 g płatków owsianych
– 1 łyżka lnu
– 0.5 kg truskawek (świeże bądź wcześniej rozmrożone)
– 100g kefiru
– 200 g serka wiejskiego light
– słodzik
– 1,5 łyżki żelatyny
– woda pozostała po ciecierzycy(jedna puszka)
Przygotowanie:
1.Na spodzie tortownicy wykładamy płatki owsiane,len wymieszane z 3 łyżkami wody.
2.Truskawki miksujemy z kefirem,serkiem wiejskim,słodzikiem oraz z rozpuszczoną w niewielkiej iloci wody żelatyną.
3.Podstawa to ubita woda po ciecierzycy. Najzwyczajniej odlewamy całą wodę z jednej puszki i ubijamy (ostrzegam, że dość długo). Najlepiej wcześniej schłodzić, po ubiciu łączymy delikatnie z truskawkami.
Wartości ( całość ) :
726 kcal
B: 56.5
W: 79.1
T: 20.4
Ten i inne przepisy znajdziecie w dziale: Kuchnia SFD