Kuraka barbecue – najlepsza możliwa potrawa z kuraka

Witam wszystkich.
Chciałbym przedstawić sposób w jaki przyrządzam kurczaka w sosie BARBECUE. Przepis w miarę prosty, nie wymagający zakupu jakiś szczególnych produktów. Większość każdy ma w lodówce.
Stosuje owy przepis na redukcji od czasu do czasu kiedy mam już wszystkiego dość, zawsze podnosi mnie na duchu

Tak więc do przygotowania sosu potrzebujemy:

+1/2 szklanki keczupu(kompletnie dowolnego)
+1 łyżeczka ostrej musztardy ale w zasadzie może to być dowolna musztarda.
+2 łyżki sosu sojowego
+2 łyżki miodu
+posiekane 2 cebule(małe) – dość drobno
+sok z jednej cytryny
+obowiązkowo tabasco w zależności od ostrości kilka kropel

Wszystko to mieszamy i wrzucamy do garnka. Następnie gotujemy to mieszając od czasu do czasu. Gotujemy to około 30 minut.
CZekamy aż sosik ostygnie, przelewamy do miski. Do miski wrzucamy cyca z kuraka w postaci kotletów. W zależności ile mamy czasu aż mięsko przejdzie sosikiem. Myślę że minimum czasu to jakieś 2 godziny.

Następnie wyjmuje kuraka z sosu i wkładamy do piekarnika na “kratkę” żeby zbędne rzeczy mogły się wytopić.
Pieczemy kuraka w temp. 180 stopni przez 30 minut. Najpierw jedną stronę 15 minut a następnie drugą stronę 15 minut.
Sprawi to że kurczak będzie soczysty, a sosik w którym go marynowaliśmy nie przypali się i będzie smakował cudownie.

Szczerze powiem że jest to najlepszy sposób na kuraka jaki kiedykolwiek jadłem

A oto fotki jak wyglądają cyce po upieczeniu:

Pierś z kurczaka

Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ

Autor: bubel_pl (sfd)

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *