Kurczak ostro – kwaśny

 Gotowe danie

 

Witka.

 

Niezła alternatywa dla suchego kuraka. LOW CARB.

 

Składniki:

 

– 2 piersi z kuraka / lub inne mięcho (każde pasuje)
– 15 dag pieczarek
– cebula
– przyprawa do zup / kostka bulionowa
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
– 2 łyżki oleju (ja nie dałem, bo oliwa mogłaby zepsuć smak)
– posiekana pietruszka
– chili, bądź inna ostra przyprawa
– pieprz

 

1. Kuraka kroimy w kostki,
2. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną tłuszczu, wrzucamy kuraka (ja dodałem jeszcze trochę curry). Następnie przerzucamy go do garnka (pkt 4.)
3. Na tym samym tłuszczu podsmażamy obraną cebulkę, za chwilę dorzucamy pokrojone w plastry pieczarki. Wszystko dusimy,
4. Do osobnego garnka wlewamy wodę z kostką rosołową, bądź przyprawą, wrzucamy kuraka wraz z pieczarkami i cebulą,
5. Wrzucamy 2-3 łyżki koncentratu,
6. Chwilę gotujemy, następnie wlewamy śmietanę, przyprawę, mieszamy, dorzucamy pietruszki,
7. Wszystko mieszamy i czekamy jeszcze chwilkę.

 

b/t/w na całość:

 

Posiłek ten zawiera bardzo niskie ilości węglowodanów, sięgające poniżej 15g. Tłuszcze także są niskie, chyba że podbije się je oliwą z oliwek.

 

Białko – 120g
kcal – 750

 

I oczywiście foty

 

Składniki

 

Składniki

 

 

Składniki

 

Składniki

 

Przygotowanie

 

Gotowe danie

 

Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ

 

Autor: hadesZiom2 (sfd)

Udostępnij znajomym

2 thoughts on “Kurczak ostro – kwaśny

  1. Dobry przepis i dobra potrawa – polecam.

    Robiłem z oliwą i bez – z oliwą nieco inaczej smakuje.

    Dodałem też czosnek i chili pieprz cayenne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *