Lecytyna sojowa i efekty jej stosowania

Lecytyna sojowa to lecytyna (termin strukturalny dla trójglicerydu z jednym kwasem tłuszczowym zastąpionym przez koniugaty kwasu fosfatydowego), która zapewnia wysoki stężenia  fosfatydyloseryny (PS), fosfatydylocholiny (PC) i fosfatydyloinozytolu (PI).

WZMACNIA SYSTEM NERWOWY, KONCENTRACJĘ I PAMIĘĆ

Lecytyna  jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i choliny, które biorą udział w tworzeniu ważnych przekaźników  impulsów  nerwowych. Lecytyna  jest  ważnym  składnikiem komórek, w szczególności błon komórkowych. Bierze udział w  licznych  procesach  metabolicznych  jako źródło substancji czynnych spełniających ważne funkcje biologiczne.

Jak działa lecytyna?

W badaniach naukowych pochodna lecytyny sojowej (SB-tPS) została przygotowana z lecytyny sojowej i L-seryny w reakcji transfosfatydylacji. Oceniano jaki będzie miała wpływ na związane z wiekiem osłabienie pamięci u szczurów w teście labiryntu wodnego Morrisa. Doustne podawanie 60 mg na kg masy ciała dziennie, przez 60 dni samcom w wieku 24-25 miesięcy znacząco poprawiło wydajność w teście ucieczki z labiryntu wodnego. Lecytyna sojowa zadziałała podobnie jak fosfatydyloseryna pochodząca z kory mózgu bydła, która przywraca funkcje poznawcze u pacjentów z otępieniem starczym. Pochodna lecytyny sojowej zwiększyła również uwalnianie acetylocholiny i aktywność Na+, K+-ATPazy. Lecytyna wykazuje działanie nootropowe.

Ponadto lecytyna obniża stężenie LDL-C nawet o 56%. U osób z wysokim poziomem cholesterolu dwa miesiące suplementacji 500 mg dziennie bogatego w fosfatydylocholinę suplementu lecytyny sojowej wiązało się ze zmniejszeniem LDL-C i całkowitego stężenia cholesterolu (o 40-42%) bez wpływu na trójglicerydy i HDL-C. Ponadto lecytyna w dawce 2 g dziennie może obniżać stężenie kortyzolu i redukować odczuwany stres. Lecytyna może korzystnie wpływać na ryzyko sercowo-naczyniowe oraz ogólny stan zdrowia.

Lecytyna, a chinolina

Uwaga: w ulotkach spotyka się stwierdzenie, iż lecytyna zawiera chinolinę, niestety, ten oczywisty błąd jest szeroko powielany. Benzopirydyna (chinolina) po  raz  pierwszy  została wyizolowana przez F. F. Runge’a w roku 1834 na drodze ekstrakcji smoły pogazowej. Do dziś smoła pogazowa jest głównym źródłem handlowej chinoliny. Chinolina jest  jednym  z  wielu  przedstawicieli  związków  N-heteroaromatycznych i nie ma nic wspólnego z choliną (zasadą azotową). W  laboratoriach  chemicznych  chinolina  i  jej pochodne są powszechnie stosowane w analizie chemicznej, a także jako produkt wyjściowy  w syntezie barwników oraz środków farmaceutycznych takich jak chinidyna, chlorochina czy chlorchinaldol. Tymczasem cholina wg słownika PWN: „powstaje w organizmie z kolaminy (etanoloamina), wchodzi w skład fosfolipidów, zwanych lecytynami, i neurohormonu acetylocholiny; sole choliny są stosowane w leczeniu schorzeń wątroby i naczyń krwionośnych”.

Referencje, badania:

Satoru Suzuki Oral Administration of Soybean Lecithin Transphosphatidylated Phosphatidylserine Improves Memory Impairment in Aged Rats academic.oup.com/jn/article/131/11/2951/4686739?login=true

encyklopedia.pwn.pl/haslo/cholina;3885741.html

aestheticcosmetology.com/wp-content/uploads/2019/01/ke2018.1-2.pdf

chemia.us.edu.pl/chemia/attachments/article/1315/Wszcz%C4%99cie_Marcin_Szala.pdf

www.krka-polska.pl/media/products/pl/otc/gen_pdf/2012/LECYTYNA_E_PIL.pdf

examine.com/supplements/soy-lecithin/

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *