Jako, że bardzo interesują mnie informacje związane z przeciwutleniaczami(mam nadzieje, że nie tylko mnie) a na forum mamy mało pożytecznych informacji o likopenie więc zamieszczam tu takie „małe info”, miłego czytania i jedzcie pomidory w roznorakich postaciach!
Spożywanie przetworów pomidorowych zmniejsza ryzyko zachorowania na raka i choroby serca.
Przybywa danych, które dowodzą korzystnych dla zdrowia efektów spożywania likopenu – substancji należącej do karotenoidów , występującej w dużych ilościach w przetworach pomidorowych. Likopen to naturalny barwnik nadający pomidorom ich czerwony kolor. Jest obecny w świeżych pomidorach, ale jego wchłanianie w przewodzie pokarmowym jest o wiele bardziej efektywne w przypadku spożywania pomidorów w postaci przetworzonej .
Likopen, podobnie jak beta-karoten, należy do karotenoidów o właściwościach antyoksydacyjnych. Przeciwutleniacze (antyoksydanty) to obecne w organizmie substancje, których zadaniem jest ochrona komórek przed niszczącym działaniem wolnych rodników. W ten sposób zmniejszają one ryzyko wystąpienia przeróżnych chorób.
Obecnie dostępne są wyniki dwóch szeroko zakrojonych badań klinicznych, których autorzy dowodzą, że stosowanie bogato likopenowej diety zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca i raka gruczołu krokowego. Sześcioletnie badania, którymi objętych zostało 48000 mężczyzn, pracowników opieki zdrowotnej, przeprowadzone w Akademii Medycznej na Harvardzie dowiodły, że osoby spożywające przetwory pomidorowe częściej niż 2 razy na tydzień są o 34% mniej narażone na rozwój raka gruczołu krokowego.
Autorzy innego badania przeprowadzonego na Uniwersytecie Północnej Karoliny porównywali 1379 pacjentów ze Stanów Zjednoczonych i z Europy z zawałem serca z taką samą liczbą osób zdrowych. Wyniki ich badań dowodzą, że ryzyko zachorowania u osób z wysokim poziomem likopenu w organizmie jest o około połowę mniejsze niż w przeciętnej populacji.
Istnieją również dowody świadczące o tym, że likopen może hamować zwyrodnienie plamki ocznej będące najczęstszą przyczyną utraty wzroku u osób w wieku powyżej 65 roku życia.
Dostępne dane świadczą o tym, że likopen wykazuje znacznie silniejsze działanie antyoksydacyjne niż beta – karoten( chyba prawie 2,5raza ). Badania przeprowadzone przez Yaov Sharoni i Joseph’a Levy na Uniwersytecie Ben Gurion oraz w Centrum Medycznym Soroka świadczą także, że likopen jest substancją powodującą znacznie większe opóźnienie następowania po sobie kolejnych faz wzrostu w cyklu komórkowym niż zarówno alfa jak i beta karoten.
Likopen nie jest produkowany przez organizm człowieka, ale może być dostarczany w diecie. Wyniki badań dr A. Venket Rao z Uniwersytetu w Toronto dowodzą, że likopen przyswaja się lepiej z produktów przetworzonych, takich jak ketchup, zupy, soki i inne, niż ze świeżych warzyw. Dr Rao wyjaśnia, że: „Pod wpływem temperatury likopen zawarty w pomidorach ulega przekształceniu do postaci chemicznej, w której jest on dużo lepiej wchłaniany z przewodu pokarmowego do ustroju”. (trans-likopen)
Badania przeprowadzone przez Gartner’a zdają się potwierdzać doniesienia dr Rao i dowodzą, że biodostępność likopenu zawartego w paście pomidorowej jest 2,5 raza większa, niż biodostępność likopenu zawartego w świeżych pomidorach.
Dr Clare Hasler, Dyrektor Generalny ds. Programów Żywieniowych na Uniwersytecie w Illinois twierdzi, że : „Od wielu lat specjaliści od żywienia podkreślają korzyści wynikające ze spożywania świeżych warzyw, jednakże okazuje się, że produkty przetwarzane doskonale zaspokajają zapotrzebowanie na warzywa i owoce chroniąc jednocześnie przed rozwojem szeregu różnych chorób. Przetworzone produkty pomidorowe odgrywają w tym aspekcie szczególną rolę dostarczając duże ilości doskonale przyswajalnego likopenu”.
W diecie Amerykanów 85 % likopenu pochodzi z przetworzonych produktów pomidorowych. Inne źródła tej substancji to arbuzy, owoce guawy i czerwone grejpfruty.
Coraz więcej naukowców zajmujących się problemami ochrony zdrowia zaleca stosowanie diety bogatej w przetwory pomidorowe. Powinny one znaleźć się w grupie produktów rekomendowanych w zdrowym żywieniu.
Poniżej podano zawartość likopenu w niektórych warzywach i owocach: Produkty zawierające dużą ilość likopenu.
Średnia zawartość likopenu w 100g produktu.
Ketchup pomidorowy 12 mg
Sos do makaronu 15 mg
Konserwowane pomidory 8 mg
Zupa pomidorowa 8 mg
Sok pomidorowy 8 mg
Arbuz 4 mg
Czerwone grejpfruty 4 mg
Świeże pomidory 3 mg
Likopen jest łańcuchowym, otwartym karotenoidem, który nadaje czerwone zabarwienie pomidorom, owocom guawy, arbuzowi i czerwonym grejpfrutom. Dowiedziono, że likopen wykazuje działania antyoksydacyjne, dzięki czemu zmniejsza ryzyko powstania niektórych chorób, takich jak nowotwory czy choroby serca . Wyniki przeprowadzonych badań dowodzą, że likopen zawarty przetworach pomidorowych, takich jak ketchup, pasty, sosy czy soki, jest lepiej przyswajalny przez organizm niż likopen zawarty w świeżych warzywach. Wynika to z faktu, iż w procesie obróbki spożywczej dochodzi pod wpływem temperatury do przekształcenia się naturalnej postaci likopenu do postaci lepiej przyswajalnej. W organizmie człowieka likopen ulega magazynowaniu w wątrobie, gromadzi się w płucach, gruczole krokowym, ścianie jelita grubego oraz w skórze. Stężenie likopenu we krwi jest wyższe niż stężenie innych karotenoidów. Regularne spożywanie owoców i warzyw zalecane jest jako element prawidłowej zdrowej diety. Badania epidemiologiczne dowodzą , że wielkość spożycia bogato likopenowych warzyw i owoców jest odwrotnie proporcjonalna do zapadalności na niektóre rodzaje nowotworów oraz na choroby serca. Sześcioletnie badania, którymi objętych zostało 48000 mężczyzn, pracowników opieki zdrowotnej, przeprowadzone w Akademii Medycznej na Harvardzie dowiodły, że osoby spożywające przetwory pomidorowe częściej niż 2 razy na tydzień są o 34% mniej narażone na rozwój raka gruczołu krokowego. Wyniki badania przeprowadzonego na Uniwersytecie Północnej Karoliny, w którym autorzy porównywali 1379 pacjentów ze Stanów Zjednoczonych i z Europy z zawałem serca z taką samą liczbą osób zdrowych dowiodły, że ryzyko zachorowania u osób z wysokim poziomem likopenu jest o około połowę mniejsze niż w przeciętnej populacji.
No i to byłby koniec ale chciałem jeszcze dodać mały szczegół, ponieważ wiele osób na forum jest uprzedzona do koncentratu pomidorowego a ja uwazam iz jest to najbardziej skoncentrowane i najlepiej przysfajalne zrodlo likopenu. Powinnismy spozywac go jak najwiecej (pod warunkiem ze jest „wolny” od benzosensanu sodu i innych scierw!), do makaronow, ryzu, kaszy, salatek, ryb(mmmm sledzie w pomidorach albo ryba po grecku).
Jest to najtańsze źródło likopenu dla porównania wklejam to:
1 kapsułka zawiera 240 mg wyciągu z pomidora tj. 12 mg likopenu
Likopen; 30 kaps.-53,00zł tyle kosztuje srednio likopen jako suplement dla porownania koncentrat pomidorowy – 100g-42mg likopenu a kosztuje srednio 1,5zl za słoiczek . chyba nie trzeba obliczac, ponadto zawiera potęzna dawke potasu koncentrat pomidorowy (1000 mg/100 g), . To byloby na tyle mam nadzieje ze podobalo sie Wam.
Autor: k3ho (sfd)
bardzo wartościowy artykuł, polecam!
A co powiecie o soku likopenowym Lycolife spod Poznania ?
Wszystko zalezy od skladu. Ja nie pilem, nie znam go.
To cytat ze strony producenta: „Napój likopenowy LycoLife produkowany jest z naturalnych surowców na bazie wody głębinowej z dodatkiem koncentratu likopenu uzyskanego z pomidorów polskiej hodowli. Nie posiada on w swoim składzie dodatku cukru białego, żadnych środków konserwujących, słodzików, sztucznych barwników czy soli. Zawiera cukier naturalnie występujący w owocach.”
Wygląda na to że jest pozbawiony większości chemicznego śmiecia ;))