Łosoś w sosie teriyaki z pieczarkami

Łosoś w sosie teriyaki z pieczarkami

Składniki:(z przepisu wychodzą 4 porcje)

– dwa filety z łososia (po ok. 250-300 g )
– 0,5 kg pieczarek
– 1 cebula
– ryż jaśminowy 250 g
– 3 łyżki sosu teriyaki
– 1 łyżka miiodu
– 1 ząbek czosnku
– 4 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżka oleju
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– sezam (do posypania)

Przygotowanie:

1. Z łososia usuwamy skórę ,rybę myjemy ,osuszamy i dzielimy na porcję.
2. W misce mieszamy marynatę składająca się z :3 łyżek sosu teriyaki, 1 łyżki sosu sojowego, 1 łyżki oleju, poszatkowanego czosnku oraz 1 łyżki miodu. W marynacie zanurzamy łososia i pozostawiamy na min. kilka godzin.
3. Ryż gotujemy w wodzie w stosunku 1:1.2
4. Pieczarki dzielimy na ćwiarki , polewamy 3 łyżkami sosu sojowego i smażymy razem z poszatkowaną cebulą na patelni.
5. W szklance wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i dodajemy do pieczarek, utworzy nam się błyszczący ,kleisty sos.
6. Łososia grillujemy lub smażymy , na talerzu polewamy rybę sosem z pieczarek,posypujemy sezamem,podajemy z ryżem.

SMACZNEGO!

Ten i inne przepisy znajdziecie w dziale: Kuchnia SFD

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *