Nadciśnienie tętnicze – profilaktyka

Nadciśnienie tętnicze jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób układu krążenia. W przypadku braku podjęcia odpowiednich kroków, mających na celu obniżenie podwyższonego ciśnienia krwi, z biegiem czasu dochodzi do nieodwracalnych zmian narządowych, przede wszystkim w sercu, mózgu i nerkach. Nadciśnienie jest także jednym z głównych czynników przyczyniających się do powstawania zmian miażdżycowych.

Choroba ta może mieć różne podłoże i często we wczesnych stadiach – zupełnie niezauważalny dla chorych przebieg. Ciśnienie uważa się za podwyższone, gdy przyjmuje wartości powyżej 140/90 mmHg.

Wysokie nadciśnienie wymaga zazwyczaj leczenia farmakologicznego, jednak jeżeli choroba nie jest zbyt zaawansowana w praktyce wystarczy nieraz zmiana nawyków żywieniowych, zwiększenie aktywności fizycznej i obniżenie nadmiernej masy ciała. Oprócz konwencjonalnych zabiegów żywieniowych i treningowych istnieje jeszcze suplementacja, która jak się okazuje może przyczynić się w sposób wyraźny do poprawy wskaźników ciśnienia tętniczego krwi w prosty, nieuciążliwy sposób.

Istnieje przynajmniej kilka komponentów i substancji naturalnego pochodzenia, które działać mogą delikatnie hipotensyjnie. Na szczególną uwagę zasługują wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3. Niedostateczne ich spożycie często powiązane jest z podwyższonym ciśnieniem tętniczym. W badaniach naukowych zaobserwowano, że długołańcuchowe kwasy tłuszczowe (EPA i DHA zawarte w oleju rybim) w dawce około 3 – 4g na dobę przyczyniają się do obniżenia ciśnienia skurczowego o około 3,8 -5,1 mmHg i rozkurczowego o około 2mmHg.

Ciekawe są też wyniki badań z użyciem argininy – aminokwasu naturalnie występującego w żywności, który wykazuje zdolność do zwiększania poziomu tlenku azotu. Tlenek azotu natomiast działa relaksująco na śródbłonek i zmniejsza opór naczyniowy przyczyniając się tym samym do obniżenia ciśnienia tętniczego. W jednym z badań przeprowadzonych na diabetykach 3 g argininy na dobę obniżyły ciśnienie skurczowe o 8 mmHG i rozkurczowe o 2,4 mmHg. W ostatnim czasie pojawiło się sporo publikacji naukowych opisujących hipotensyjny potencjał l-argininy.

Również suplementy zawierające ekstrakty z czosnku mogą być przydatne w profilaktyce nadciśnienia. Dostępne publikacje naukowe (w tym metaanalizy) wskazują, że suplementacja ekstraktem z czosnku jest skuteczniejsza niż placebo w obniżaniu podwyższonego ciśnienia skurczowego i rozkurczowego krwi (odpowiednio: 4,6 mmHg i 2,8 mmHg).

Trzy wyżej opisane pozycje oczywiście nie wyczerpują mawianego zagadnienia, istnieją dane o korzystnym wpływie na ciśnienie tętnicze również innych substancji dostępnych w postaci suplementów, jak choćby magnezu, potasu i witaminy C. Ze względu na ramy objętościowe tego artykułu więcej uwagi poświęcę im innym razem. Tymczasem warto sobie zapamiętać, że podwyższone ciśnienie krwi można skutecznie obniżyć za pomocą diety, treningu i odpowiednio dobranej suplementacji.

Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ

Źródło:
http://potreningu.pl/

Jak tam u Was wygląda sprawa ciśnienia ?
Stosujecie profilaktykę? Kontrolujecie?
Myślę, że warto podyskutować na ten temat.

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *