Najpopularniejszy owoc świata

Nie wiem czy wiesz, ale to właśnie lubiane przez wszystkich banany są najpopularniejszym owocem na świecie. Chociaż nie są dostępne we wszystkich krajach i tak według statystyk są najczęściej konsumowanym owocem. Banany oferują wiele korzyści zdrowotnych dla każdej grupy wiekowej. Jednak, często są niedocenianym źródłem wartości odżywczych, ze względu na sporą zawartość węglowodanów.

Warto jednak zaznaczyć, że banany posiadają prawie wszystkie witaminy i minerały, pomocne w utrzymaniu siły i prawidłowego zdrowia organizmu. Warto też wspomnieć, że banany nie zastąpią nam innej żywności bogatej w składniki odżywcze takiej jak mięso, orzechy i pełne ziarno (studząc  entuzjazm).

Kolor i dojrzałość ma znaczenie

Wartości odżywcze bananów ulegają zmianie podczas okresu ich dojrzewania. Naukowcy wiedzą, że w trakcie gdy banany dojrzewają, zmieniają swoją strukturę chemiczną. Oznacza to, że ten sam banan spożywany w innym czasie daje różne korzyści zdrowotne. Np. ciemnożółte dojrzałe banany – korzystnie wpływają na walkę z rakiem, wspomagając rozwój białych krwinek, których również zadaniem jest ochrona organizmu przed patogenami.

Ciemno-żółte banany są łatwiejsze do strawienia, a dzieje się tak, kiedy ze skrobi zawartej w bananach powstają cukry proste. Dlatego mocno dojrzałe banany są polecanym produktem przed treningiem i od razu po jego ukończeniu. Szybki zastrzyk energii z pewnością doda Ci przysłowiowego „kopa” na treningu i posłuży jako świetne uzupełnienie węglowodanów po skończonym wysiłku. 100g banana to ok 90 kcal. Owoc ten zawiera niewielką ilość białka (100g bananów = 1g białka), dlatego jeśli chcesz spożywać go po treningu, warto połączyć owoc z odżywką białkową, dzięki temu otrzymasz pełnowartościowy, pożywny posiłek po-treningowy.

Banany ukoją Twoje nerwy

Substancje odżywcze występujące w bananach wytwarzają hormon szczęścia, dzięki któremu czujesz się lepiej, a stany depresyjne znikają. Wiadomo, że człowiek szczęśliwy ma zdecydowanie mniej zmartwień i stresu.

Powiedz stop zaparciom

Jeśli często spożywasz spore ilości mięsa, Twój organizm i układ pokarmowy potrzebują większej ilości błonnika, który pomocny jest w procesach trawiennych. Błonnik jest częścią żywności, która nie jest w pełni trawiona przez Twój organizm. Pomaga on wyeliminować resztki pokarmowe z przewodu pokarmowego, co wspomaga wypróżnianie i łagodzi zaparcia. Aby uniknąć zaparć, jedz więcej owoców w tym bananów, warzyw, produktów pełnoziarnistych, które zawierają większe ilości błonnika. 100g banana zawiera 2-3g błonnika.

Podsumowanie

Jeśli kiedykolwiek słyszałeś, że banany są niezdrowe ze względu na dużą zawartość cukru, zapomnij o tym micie. Tak jak wyżej wymieniłam, banany posiadają wiele wartości zdrowotnych. Tyjemy od nadmiaru kalorii, dlatego warto zachować umiar przy spożywaniu każdego rodzaju żywności. Jedzenie bananów z umiarem, nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie, jest to idealny sposób na wykorzystanie właściwości prozdrowotnych tych owoców.

 

Inez Gorońska – Mistrzyni Polski Bikini Fitness

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *