Największe bomby witaminowe

Koniec zimy a początek wiosny, kiedy większość osób czuje się „wyjałowiona” po typowo zimowej diecie ubogiej w warzywa i owoce, to czas w którym najbardziej zależy nam na uzupełnieniu wszelkich niedoborów witamin i składników mineralnych. Dlatego też dla podratowania zdrowia rozglądamy się za kompleksowym preparatem witaminowo-mineralnym – trochę żeby uspokoić sumienie, a trochę z braku wiedzy, bo zapotrzebowanie na większość witamin i składników mineralnych można zaspokoić przy użyciu konwencjonalnej żywności. W niniejszym artykule przedstawię kilka prawdziwych bomb witaminowo-mineralnych, które warto włączyć do jadłospisu – również w ramach profilaktyki niedoborów.

Wątróbka

Przez wielu znienawidzona jako koszmar dzieciństwa posiada naprawdę tak wielkie bogactwo składników mineralnych i witamin, że bez wątpienia można nazwać ją “bombą”. W 100g gotowanej lub duszonej wątróbki drobiowej znajdują się (dla porównania w nawiasach podano zalecane dzienne spożycie dla dorosłego mężczyzny) : witamina B2 –  2 mg (1,3 mg); niacyna 11 mg (16mg), witamina B12– 16,8 mcg (2,4 mcg); kwas foliowy-  162 mcg (400mcg),  a także w całkiem sporych ilościach witamina A,  B5 , cholina, B1 czy nawet witamina C. Jeżeli chodzi o składniki mineralne to  na uwagę zasługuje przede wszystkim żelazo, a także selen. Inne pierwiastki, takie jak: cynk, miedź, magnez występują w znacznie mniejszych ilościach. Dodatkowo wątróbka jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka.

Awokado

Owoc ten nie cieszy się zbytnią popularnością,  a szkoda, bo posiada naprawdę wiele do zaoferowania.   Oprócz bogactwa witamin, takich jak: witamina K, kwas foliowy, witamina B6, witamina E, witamina C, kwas pantotenowy  oraz w mniejszych ilościach witamina A, B1, B2; awokado zawiera inne niezwykle wartościowe dla zdrowia składniki. Do najbardziej cennych zalicza się: karotenoidy (np. luteinę, zeaksantynę, β-karoten, α- karoten, neoksantynę),  fitosterole, beta-sitosterol, kampesterol,  stigmasterol oraz flawonoidy. Związki te posiadają bardzo duży potencjał antyoksydacyjny oraz przeciwzapalny. Osobna kwestia to znaczne ilości błonnika oraz składników mineralnych – w tym potasu, cynku, manganu,  magnezu i miedzi.

Jaja

Choć swojego czasu przestrzegano przed ich konsumpcją ze względu na to, że stanowią źródło cholesterolu, to współcześnie w badaniach potwierdzono, iż konsumpcja jaj może nawet sprzyjać poprawie profilu lipidowego. Przyjrzyjmy się zatem uważnie, co też tak wartościowego do zaoferowania mają jaja. Jest tego całkiem sporo i to w dużych dawkach, jaja ugotowane na twardo zawierają m.in. :  witaminę B2 i B12, witaminę A i kwas pantotenowy, foliany, witaminę E i cholinę, a także selen, cynk, żelazo, wapń. Należy podkreślić szczególnie dużą zawartość karotenoidów (luteiny).

Ryby morskie

Dieta statystycznego Polaka jest uboga w ryby- ogranicza się często do spożywania filetu z pangi, smażonego w panierce. Tymczasem zakup ryb nie musi wiązać się z dużym nakładem finansowym – oprócz żabnicy czy halibuta istnieją na polskim rynku przystępniejsze cenowo, wartościowe gatunki ryb, jak choćby śledzie, dorsz, mintaj, etc. Korzyści z regularnego spożywania ryb są natomiast bezcenne. W 100g ugotowanego na parze łososia znajdziemy następujące, wartościowe składniki: kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę D, niacynę, witaminę B12, witaminę B1, a także potas i selen. Nie należy zapominać również zapominać, iż ryba ta jest także źródłem pełnowartościowego białka… więcej

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *