Naleśniki śniadaniowo-przekąskowe

Naleśniki

Przepis:

60g płatków owsianych górskich
1 całe jajko
4 białka
100 g sera białego chudego
50g jabłka
aromat do ciasta ( ja wykorzystalem o zapachu szarlotki)
cynamon

Wykonanie:

– płatki owsiane mielimy w młynku do kawy lub blenderze na mąke wsypujemy do naczynia.
– wbijamy całe jajko i 4 uprzednio oddzielone od żółtek białka jaj
– dodajemy cynamon , aromat do ciasta, słodzik jeśli ktoś używa

– mieszamy wszystko mikserem dodając wody, dodajemy jej wedle uznania aby masa była dość płynna
– wylewamy odpowiednią ilośc na teflon i smażymy naleśniki( dla mnie z tej ilości jak widać wyszło 3 naleśniki ale są one dosyć grubowate, moglem dodać troszke wiecej wody)

Nadzienie:

Ser lub jak kto woli twaróg rozgniatamy widelcem, na tarce ścieramy jabłuszko i dodajemy do twarogu , do smaku dodajemy cynamon lub inną przyprawę np. do piernika, szarlotki. dodajemy odrobinę wody, nie za dużo ,żeby nadzienie było dosyć gęste i ciapkowate.

Nadzienie wykładamy na naleśniki zawijamy i szamiemy.

Efekt mojego eksperymentu widać na załączonym obrazku .

BTW:

ok 470 kcal B: 49g T: 10g W: 47g

SMACZNEGO!!

PS. proszę o opinie.

Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ

Autor: r3XX4r (sfd)

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *