Niskotłuszczowe spagetti z dietetycznym sosem

Znalazłem dziś w sklepie sos pomidorowy, bez dodatku cukru (skład : pomidory, sól , 2/100g ww) i w głowie zrodził mi się taki pomysł…

Nisko tłuszczowe spaghetti z dietetycznym sosem.

Składniki:

Pierś z kury – ok 450g
Makaron ciemny – 400g
Ser żółty podlaski – 100g
Sos pomidorowy – 680g
Cebula – sztuka.
Przyprawy – do dań z pomidorów, włoskich, sól, pieprz, wegeta.

Składniki

BTW:

Na całość(ok.1650g):

W: ok. 290g
B: ok. 120g
T: ok. 30g
Kcal: ok.1900 kcal

Średnio na 100g :

W: 17,5 g
B: 7 g
T: 2g
Kcal: 116kcal

Realne btw – zależne od proporcji makaron-sos-mięso na porcję.
Białko, tylko zwierzęce.

Przygotowanie:

Do miski wlewamy sos, dodajemy przypraw wedle uznania, odstawiamy na bok by się przegryzł.
Pierś i cebulę mielimy w maszynce, następnie dodajemy wegetę i smażymy na odrobinie oliwy.
Gdy mięso robi się białe i „kruche” wlewamy sos. Gdy zaczyna wrzeć, wyłączamy gaz, na górę kładziemy pokrojony ser.

Sos
Sos

Polewamy makaron ilością wedle uznania i …gotowe!

Gotowe danie

Jeszcze sos z bliska jakby ktoś chciał… W połączeniu z przyprawami znakomity, lepszy od gotowych. Cena za butelkę 7 czy 8 zł.

Sos (Słoik)

Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ

Autor: Koniu151 (sfd)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *