Owoce są naturalnie słodkie i smaczne, stanowią świetny dodatek do deserów oraz są najlepszym wyborem, gdy masz ochotę na coś słodkiego. Owoce są również doskonałym źródłem witamin i minerałów, błonnika oraz składników odżywczych. Stanowią świetną formę lekkiej przekąski między posiłkami.
Jedną z głównych zalet owoców jest to, że smakują wyśmienicie na surowo. To ważne, ponieważ gotowane owoce i warzywa tracą wiele witamin. Witamina C jest szczególnie wrażliwa na wysoką temperaturę. Kiedy owoce i warzywa poddajesz obróbce termicznej, mogą one stracić nawet połowę swojej zawartości witaminy C. Wszystko zależy jak długo i w jakiej temperaturze je gotujesz.
Witamina C najczęściej kojarzona jest z owocami cytrusowymi. Co zaskakujące owoce cytrusowe nie znajdują się na szczycie listy źródeł witaminy C. Owoce takie jak kiwi, truskawka, acerola są jeszcze lepszym źródłem witaminy C. Zachowując różnorodność owoców i warzyw w diecie, dostarczamy wielu składników odżywczych.
Czy należy obierać owoce ze skórki?
Skórka jest doskonałym źródłem błonnika. W rzeczywistości zewnętrzna skórka owocu zawiera znacznie większą ilość błonnika niż sam miąższ wewnątrz owocu. Owoce zawierają wiele bioaktywnych składników, a wiele z nich znajduje się właśnie w skórce. Jabłka zawierają różnorodne składniki odżywcze. Naukowcy wyizolowali wiele różnych składników ze skórek jabłek o właściwościach bioaktywnych. Niektóre z tych składników posiadają właściwości przeciwzapalne i mogą zapobiegać tworzeniu się skrzepów krwi oraz zmniejszać rozwój komórek złośliwych. Co ważne, skórka jabłek jest bogata w rozpuszczalny błonnik, który pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Jeśli obierasz jabłko, tracisz wiele ważnych składników.
A co z pestycydami?
Niestety niektóre owoce są pryskane chemikaliami, aby na dłużej utrzymały swój piękny wygląd. Owoce należą do bardziej zanieczyszczonych pestycydami niż warzywa. Występuje duże prawdopodobieństwo, że większość pozostałości pestycydów znajdziesz na zewnątrz owoców niż w środku. Owoce z grubszą skórą, takie jak arbuz, pomarańcza są zdecydowanie bardziej chronione niż te które skórkę mają bardzo cienką, Np. cienka skórka jabłka, zapewnia niewielką ochronę przed pestycydami. Dlatego warto wybierać owoce z pewnego źródła lub wybierać owoce organiczne.
Czy warto kupować produkty ekologiczne?
Aby uzyskać maksymalne korzyści zdrowotne z jedzenia owoców i warzyw warto kupować produkty ekologiczne lub ze sprawdzonych źródeł nie przemysłowych. Jedzenie ekologicznych owoców i warzyw pozwoli nam uzyskać korzyści zdrowotne ze zjadania całego owocu łącznie ze skórą. Jeśli kupujesz organiczne owoce cytrusowe, możesz zetrzeć ich skórkę i wykorzystać ją jako dodatek do deserów, koktajli czy jogurtu. Skórka pomarańczowa nadaje smaku wielu potrawom.
Podsumowanie
Jeśli zadajesz sobie pytanie czy warto jeść owoce ze skórą, to odpowiedź brzmi TAK. Owoce posiadają większe potencjalne korzyści zdrowotne, jeśli jesz je ze skórką, ale upewnij się, że kupujesz owoce i warzywa u sprawdzonego źródła.
Inez Gorońska – Mistrzyni Polski Bikini Fitness