Pieczarki stymulują odporność. Badania naukowe

Pieczarki w diecie sportowca zazwyczaj nie posiadają istotnej wartości odżywczej, a ich umiejscowienie jedynie ma za zadanie podkreślić walory smakowe potrawy. Przeprowadzone badania z udziałem grzybów wskazują jednak, że ich potencjalne działanie wspomagające układ odpornościowy może być punktem zwrotnym w zainteresowaniu się grzybami tego typu i spojrzenia na nie pod nieco innym kątem, a nie tylko jak dodatek smakowy.

Foto: Wikipedia

Badanie

Naukowcy z Tufts University zajmujący się działaniami układu odpornościowego opublikowali w Journal of Nutrition badanie przeprowadzone na myszach, w którym udowodniono, że pieczarki aktywują komórki immunologiczne NK.

Pobrali oni komórki ze szpiku kostnego myszy, które potraktowali ekstraktem z pieczarki i owoalbuminą. Owoalbumina indukuje odpowiedź układu odpornościowego.

Wyniki

Im wyższe było stężenie ekstraktu z pieczarek, tym komórki odpornościowe reagowały szybciej. Pieczarki aktywowały szybciej komórki NK, produkując więcej interferonu, jak i TNF-alfa. W przypadku zagrożenia komórki reagowały szybciej, aby zniszczyć zagrożenie płynące z drobnoustrojów, wirusów czy szybciej namierzać komórki nowotworowe.

Wnioski

Wstępne badania sugerują, że wykorzystywanie ekstraktu z pieczarek skutecznie uruchamia czas reakcji naszego układu odpornościowego. Komórki szybciej reagują na zagrożenia związane z komórkami nowotworowymi, drobnoustrojami, jak i wirusami.

Źródła:

J Nutr. 2008 Mar; 138 (3): 544-50.

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *