Pieczone bataty z miruną

Witam,

Czasami warto urozmaicić sobie jadłospis, wiec wrzucam przepis na pieczone oraz gotowane bataty z miruną. Pieczone w smaku przypominają słodkiego ziemniaka. Natomiast gotowane marchewkę.

Składniki:

Bataty 350g
Miruna 250g
Kapusta kiszona 300g
Oliwa z oliwek
Sos czosnkowy
Przyprawy

Przygotowanie:

Piekarnik ustawiamy na 200 stopni. Zanim osiągnie założoną temperaturę obieramy bataty, kroimy w talarki lub kostkę i myjemy. Następnie przyprawiamy wedle uznania. Ja dodałem soli, pieprz, pierz cayenne, czosnek granulowany, troszkę oliwy. Pieczemy bataty ok 20-25min od czasu do czasu mieszając. Na ostatnie 10min wrzucamy filet z miruny na folii aluminiowej (żeby się nie przyklejał). Do kapusty kiszonej można dodać oliwy z oliwek, pieprzu, cebuli.

Sos czosnkowy zrobiony jest na bazie jogurtu naturalnego Bakoma (gęsty), dużej ilości wciśniętego czosnku, soli, trochę pieprzu.

BTW:

Białko: ok 42g
Węglowodany: 75g
Tłuszcze: 15-20g (w zależności od ilości dodanej oliwy)

Zdjęcia:

 

Wersja na parze:

Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ

Autor: domer (sfd)

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *