Tak przynajmniej twierdzą analitycy z międzynarodowego zespołu, którzy sprawdzali, czy między ilością tkanki tłuszczowej a spożyciem kawy, zachodzi jakiś związek. Dla niektórych z nas kawa jest porannym „zbawieniem”, dla innych może być przyczyną problemów ze snem – jeśli wypijana jest zbyt późno w ciągu dnia lub dane osoby są bardzo wrażliwe na jej działanie.
W ujęciu globu kawa zaliczana jest do najczęściej wypijanych napojów. Statystycy szacują, że rocznie jej globalne spożycie dochodzi do około 7. milionów ton.
Czy warto pić kawę?
Przeciętny Amerykanin wypija trzy filiżanki kawy na dzień. M.in. z tego powodu oraz biorąc także pod uwagę jej cenne odżywcze właściwości (badacze zidentyfikowali ponad 1000 bioaktywnych składników kawy – poza kofeiną najczęściej kojarzony jest chyba kwas chlorogenowy), naukowcy uznają kawę za jedno z najcenniejszych źródeł antyoksydantów dla ludzkości.
Taka ilość niezwykłego bogactwa aktywnych składników jest zapewne przyczyną tego, że naukowcy obserwują potencjalny związek między wypijaniem 3-4 filiżanek kawy dziennie a znacznym zmniejszeniem ryzyka występowania cukrzycy typu 2, chorób układu sercowo-naczyniowego czy nawet ogólnie pojmowanej śmiertelności.
Najważniejsza jest kofeina
Jednak dla większości z nas kawa jest źródłem kofeiny, którą tak chętnie wykorzystujemy, aby dodać sobie wigoru i energii do sprostania wyzwaniom dnia codziennego.
Jednak okazuje się, że kawa może nie być także bez znaczenia dla ilości naszej tkanki tłuszczowej. Wspomniany na początku zespół naukowców, przeanalizował dane z innego dużego badania, w którym wzięły udział osoby dorosłe w wieku 20-69 lat. W badaniu liczono zarówno kawę zawierającą kofeinę, jak i bezkofeinową. Uczestnikom badania za pomocą metody DXA (niezwykle dokładna) mierzono ilość tkanki tłuszczowej i jej rozkład.
Najbardziej przekonujące dane łączące ilość spożywanych filiżanek kawy z mniejszą ilością tkanki tłuszczowej obserwowano u pań. Im panie piły więcej kawy, tym mniej tłuszczu rejestrowano.
U mężczyzn podobny związek występował w grupie wiekowej 20-44 lata, wypijających między 2. a 3 filiżanki kawy na dzień.
Licząc zatem na możliwe korzyści dla zdrowia i sylwetki wynikające z konsumpcji kawy, należy jednak pamiętać o zachowaniu umiaru, głównie ze względu na potencjalnie nadmierne spożycie kofeiny.