Tak przynajmniej twierdzą analitycy z międzynarodowego zespołu, którzy sprawdzali, czy między ilością tkanki tłuszczowej a spożyciem kawy, zachodzi jakiś związek. Dla niektórych z nas kawa jest porannym „zbawieniem”, dla innych może być przyczyną problemów ze snem – jeśli wypijana jest zbyt późno w ciągu dnia lub dane osoby są bardzo wrażliwe na jej działanie.
W ujęciu globu kawa zaliczana jest do najczęściej wypijanych napojów. Statystycy szacują, że rocznie jej globalne spożycie dochodzi do około 7. milionów ton.
![](https://kulturystyka.pl/wp-content/uploads/2022/05/Przechwytywanie-6.png)
Czy warto pić kawę?
Przeciętny Amerykanin wypija trzy filiżanki kawy na dzień. M.in. z tego powodu oraz biorąc także pod uwagę jej cenne odżywcze właściwości (badacze zidentyfikowali ponad 1000 bioaktywnych składników kawy – poza kofeiną najczęściej kojarzony jest chyba kwas chlorogenowy), naukowcy uznają kawę za jedno z najcenniejszych źródeł antyoksydantów dla ludzkości.
Taka ilość niezwykłego bogactwa aktywnych składników jest zapewne przyczyną tego, że naukowcy obserwują potencjalny związek między wypijaniem 3-4 filiżanek kawy dziennie a znacznym zmniejszeniem ryzyka występowania cukrzycy typu 2, chorób układu sercowo-naczyniowego czy nawet ogólnie pojmowanej śmiertelności.
Najważniejsza jest kofeina
Jednak dla większości z nas kawa jest źródłem kofeiny, którą tak chętnie wykorzystujemy, aby dodać sobie wigoru i energii do sprostania wyzwaniom dnia codziennego.
Jednak okazuje się, że kawa może nie być także bez znaczenia dla ilości naszej tkanki tłuszczowej. Wspomniany na początku zespół naukowców, przeanalizował dane z innego dużego badania, w którym wzięły udział osoby dorosłe w wieku 20-69 lat. W badaniu liczono zarówno kawę zawierającą kofeinę, jak i bezkofeinową. Uczestnikom badania za pomocą metody DXA (niezwykle dokładna) mierzono ilość tkanki tłuszczowej i jej rozkład.
Najbardziej przekonujące dane łączące ilość spożywanych filiżanek kawy z mniejszą ilością tkanki tłuszczowej obserwowano u pań. Im panie piły więcej kawy, tym mniej tłuszczu rejestrowano.
U mężczyzn podobny związek występował w grupie wiekowej 20-44 lata, wypijających między 2. a 3 filiżanki kawy na dzień.
Licząc zatem na możliwe korzyści dla zdrowia i sylwetki wynikające z konsumpcji kawy, należy jednak pamiętać o zachowaniu umiaru, głównie ze względu na potencjalnie nadmierne spożycie kofeiny.