Co potrzebujemy (składniki na dwa placki):
Spód:
– około 400 gram dyni
– 1 średnia cebula
– dwa jajka
– mąka ziemniaczana (kilka łyżek) – można zamienić inną mąką
– przyprawy do smaku (u mnie sól, pieprz, imbir, odrobina czosnku)
Wierzch:
– sos (koncentrat pomidorowy + musztarda + zioła prowansalskie)
– mozarella (100 gram)
– odrobina parmezanu lub innego podobnego twardego sera
– salami (50 gram)
– trochę posiekanej cebuli
– jedna-dwie pieczarki
Co robimy:
Poszatkowaną dynię blendujemy/miksujemy z pokrojoną drobno cebulą, dodajemy mąkę, jajka i przyprawy. Ja smażyłam placki na patelni, a potem przełożyłam na papier do pieczenia posmarowany tłuszczem, posmarowałam sosem, obłożyłam mozarellą i salami i na jakieś 20 minut do piekarnika (temperatura 180-200 stopni).
Uwagi:
Ja dałam jedną dużą łyżke (około 20 gram mąki) i „ciasto” wyszło trochę za miękkie i były problemy z przewracaniem placków na patelni, więc mąki polecam dodać więcej.
Kompletny przepis znajdziecie w dziale: KUCHNIA SFD