Prosty OMLET białkowo-tłuszczowy (by Skelque)

Przepisów na omlety jest mnóstwo, prezentuję poniżej mój. W smaku i w strukturze bardzo podobny do biszkoptu. Idealny na diety typu LC, jest też bardzo prosty w wykonaniu.

Składniki na ciasto:

– 2 jajka
– 50g śmietany 18%
– 10g kakao
– ewentualnie słodziki/cynamon/przyprawa korzenna

Składniki na krem na zdjęciu:

– 50g śmietany 18% (ew. 30%)
– 5g białka w prochu
– 50g twarogu

Wykonanie:
1. Oddzielamy żółtka od białek.

2. Żółtka łączymy ze śmietaną i kakao, ewentualnie dosypujemy również cynamon, pokruszone słodziki.

3. Ubijemy białka (odrobina soli ułatwi nam robotę)

4. Ubite białka dodajemy do masy, delikatnie mieszamy całość. Powinna powstać konsystencja gęstej, czekoladowej piany.

5. Rozgrzewamy patelnie – można spryskać PAM-em, ew. rozsmarować na patelni jakiś rodzaj tłuszczu (kokosowy etc.), tak żeby na sucho nie smażyć.

6. Wylewamy masę na patelnie i smażymy pod przykryciem na bardzo małym ogniu. I teraz uwaga: im dłużej będziemy smażyć, tym omlet wyjdzie po prostu lepszy. Odrobina cierpliwości się przyda, ostrzegam, że zapach będzie zniewalający. Uwaga nr 2: nie przewracamy na drugą stronę omleta!

Gdy góra się zetnie delikatnie zsuwamy omlet z patelni na talerz. Gotowe!

B/T/W

Krem:
Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i miksujemy na gęstą, kremową masę. Gotowe!

B/T/W

Efekt końcowy (można dać dodatki jakie się chce oczywiście.

Ten i inne przepisy znajdziecie w dziale: Kuchnia SFD

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *