Pyszne szaszłyki z indyka

Szaszłyki z indyka

 

Zgłodniałem strasznie i naszło mnie na szaszłyczki.
Postanowiłem podzielić się przepisem, więc aparat w jedną, nóż w drugą i do dzieła 

 

Szaszłyki można z powodzeniem robić nie tylko na grillu ale i w kuchence, jeśli używamy drewnianych patyczków to dobrze je namoczyć w wodzie na około 30 minut przed włożeniem do piekarnika, zapobiega to ich spaleniu.

 

Robocizny z szaszłykami niewiele a smak wyborny 

 

Składniki, na 7-8 porcji:

 

Papryka świeża – 2szt.
Cebula – 2 szt.
Czosnek – 1 ząbek
Piersi z indyka – 400g
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Ocet balsamiczny lub inny – 2 łyżki

 

Przyprawy:

 

Papryka słodka
Jałowiec [jeśli ktoś lubi, można wykluczyć z przepisu]
Pieprz czarny
Pieprz kajeński
Chilli
Koperek [opcja dodatkowa]

 

 

Składniki

 

Marynata:

 

Mieszamy 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu. Dodajemy 3 łyżki słodkiej papryki, pół łyżki pieprzu czarnego i kajeńskiego [ lub co kto posiada]. Ja dodaję jeszcze jedno rozgniecione ziarnko jałowca ale tylko dlatego że lubię ten zapach. Jałowiec bardziej pasuje do dziczyzny :]
Czosnek drobno siekamy i dodajemy do mieszaniny. Całość wlewamy do miseczki z mięskiem i mieszamy aby pokryło wszystkie części równomiernie.

 

Piersi indycze kroimy w kostkę.
Cebulę przekrajamy na ćwiartki a następnie każdą ćwiatrkę na pół [w szerz].
Paprykę kroimy jak się nam podoba 😉

 

Nabijamy mięso i warzywa na patyczki i wstawiamy do piekarnika, 180 stopni na około 15 minut.
Po wyjęciu opcjonalnie można lekko przypruszyć koperkiem ale i bez tego są super.

 

B: ~80g , T: ~4g, W: 11 , ~400kcal

 

Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ

 

Autor: Wiaderson (sfd)

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *