Pyszny gulasz z cukinią i papryką – low carb – by kowallosu

Czego potrzebujemy:

2/3 szklanki wody
1kg łopatki
2 średnie papryki
1kg cukinii
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Przyprawy, które użyłem: łyżka papryki czerwonej, łyżeczka chili, łyżeczka czosnku do pieczenia, łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu.
Łyżka mąki (dowolnej – ja używam pełnoziarnistej)

Przygotowanie:

Łopatkę wieprzową kroimy w średniej wielkości kostkę.

Mięso dusimy – najpierw smażymy na malej ilości oleju (ja używam kokosowego rafinowanego), a gdy lekko się zarumieni dodajemy stopniowo wodę i na małym ogniu dusimy pod przykrywką. W trakcie duszenia co jakiś czas dodajemy odrobinę wody, dodajemy przyprawy oraz łyżkę mąki

W między czasie przygotowujemy warzywa: paprykę kroimy w cienkie paski, a cukinię w kostkę.

Po około 40 minutach mięso powinno być już w miarę miękkie. Po tym okresie duszenia mięsa dodajemy paprykę oraz koncentrat pomidorowy. Gotujemy dalej 10 minut i następnie wrzucamy cukinie. Gotujemy dalej do uzyskania miękkości cukinii oraz mięsa (powinno się wręcz rozpuszczać w ustach).

Opcjonalnie przyprawiamy solą i pieprzem – po dodaniu cukinii smak wyraźnie łagodnieje.
Gotowe !
Czas wykonania: 60-75 minut

09f12b1c2eb940edaf3e3640c91564e6.jpg

Ten i inne przepisy znajdziecie w dziale „Kuchnia SFD”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *