Czego potrzebujemy:
2/3 szklanki wody
1kg łopatki
2 średnie papryki
1kg cukinii
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Przyprawy, które użyłem: łyżka papryki czerwonej, łyżeczka chili, łyżeczka czosnku do pieczenia, łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu.
Łyżka mąki (dowolnej – ja używam pełnoziarnistej)
Przygotowanie:
Łopatkę wieprzową kroimy w średniej wielkości kostkę.
Mięso dusimy – najpierw smażymy na malej ilości oleju (ja używam kokosowego rafinowanego), a gdy lekko się zarumieni dodajemy stopniowo wodę i na małym ogniu dusimy pod przykrywką. W trakcie duszenia co jakiś czas dodajemy odrobinę wody, dodajemy przyprawy oraz łyżkę mąki
W między czasie przygotowujemy warzywa: paprykę kroimy w cienkie paski, a cukinię w kostkę.
Po około 40 minutach mięso powinno być już w miarę miękkie. Po tym okresie duszenia mięsa dodajemy paprykę oraz koncentrat pomidorowy. Gotujemy dalej 10 minut i następnie wrzucamy cukinie. Gotujemy dalej do uzyskania miękkości cukinii oraz mięsa (powinno się wręcz rozpuszczać w ustach).
Opcjonalnie przyprawiamy solą i pieprzem – po dodaniu cukinii smak wyraźnie łagodnieje.
Gotowe !
Czas wykonania: 60-75 minut
Ten i inne przepisy znajdziecie w dziale „Kuchnia SFD”