Witam,
Składniki:
– Pierś z kurczaka 160g
– Makaron Durum 100g
– Papryka czerwona (pół), kukurydza (jak kto lubi)
– Chiński słodko-pikantny sos chili firmy TAO-TAO !!!
– Przyprawy
1. Gotujemy wodę i wrzucamy do niego nasz makaron. Gdy uznamy, że makaron dochodzi do siebie, zabieramy się za smażenie kuraka.
2. Kroimy go wcześniej w małą kosteczkę. Wylewamy na patelnię trochę oleju (wystarczająco, żeby kurak nie przysmażył się za bardzo i nie przyklejał nam do patelni). Gdy olej się rozgrzeje dodajemy wcześniej pokrojoną pierś.
3. Mieszamy na patelni do momentu, w którym kurczak zrobi się lekko biały, wtedy dodajemy sól, pieprz i na końcu paprykę słodką w proszku.
4. Gdy kurczak fajnie pokryje się papryką i pieprzem, możemy wrzucić wcześniej pokrojoną paprykę. Dusimy wszystko chwilę na małym ogniu pod przykrywką.
5. Gdy makaron będzie gotowy, odcedzamy go i dodajemy na patelnię do naszej kury.
6. Dodajemy szczyptę wegety, kukurydzę i ponownie wszystko mieszamy. Makaron fajnie obejdzie tymi wszystkimi przyprawami.
7. Na sam koniec dodajemy słodko pikantny sos chili TAO-TAO (jest on niezbędny do uzyskania pożądanego smaku tej potrawy, tak więc zaopatrzcie się w niego wcześniej.
Następnie wszystko serwujemy na talerz.
Potrawa ta nie jest może super skomplikowana, ale przecież o to właśnie chodzi. Żeby było szybko, zdrowo i odżywczo.
Wartości odżywcze (nie wliczając oleju, warzyw i sosu – to zależy już tylko i wyłącznie od nas ile czego dodamy):
Kcal: 503
B: 50g
WW: 68
T: 3g
Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów i Smacznego
Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ
Autor: j.santana (sfd)