Składniki na 12 porcji:
– 1,6kg chudego schabu bez kości
– 600g śliwek suszonych (ja tym razem użyłam 700 i było trochę za dużo)
– sól i pieprz
Wartości odżywcze na 1 porcję (1/12 całości):
B: 30g
T: 7g
W: 30g
300kcal
Z białym ryżem wychodzi rewelacyjny posiłek potreningowy.
Nadaje się również dla 'gości’ jako danie główne na ciepło lub przystawka na zimno (pokrojony jak wędlina).
Wykonanie:
1. Wbić nóż w poprzek schabu (jak na zdjęciu), obrócić kilka razu nożem wokół własnej osi (Im szerszy nóż tym większa dziura i tym więcej śliwek upchniemy). W ten sam sposób należy zrobić dziurę z drugiej strony schabu. Ostrożnie sprawdzić palcem czy dziury połączyły się.
2. Nadziewać schab (z dwóch stron) śliwkami, mocno dopychając palcami.
3. Posolić i popieprzyć całość ze wszystkich stron
4. Piec 90min w 190 stopniach (ja piekłam w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym, prawdopodobnie w rękawie z folii było lepiej), zostawić na 60min w nagrzanym piekarniku.
Zdjęcia:
Wyjątkowo się rozwalił, jak pisałam dałam za dużo śliwek.
Następnym razem nadzieję schab bezcukrowymi powidłami własnej roboty.
SMACZNEGO
ps. Wg mnie schab jest lepszy dzień po upieczeniu.
Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ
Autor: agak (sfd)
Ty… w pierwszej chwili myślałem że z tego mięsa wystaje zjarana małpa o.O