Sernik z kaszą jaglaną by paula.cw
Składniki:
(na okrągłą blachę ok. 25 cm)
– 1 kg twarogu półtłustego,
– 6-7 jajek (w zależności od wielkości),
– 100 gram ugotowanej na miękko kaszy jaglanej,
– 80 gram masła,
– szczypta soli,
– słodzik,
– opcjonalnie: rodzynki, aromat waniliowy, kardamon, skórkę pomarańczową.
Przygotowanie:
1. Wyjmij masło z lodówki, żeby trochę zmiękło.
2. Kaszę jaglaną przepłucz wrzątkiem (jak masz taką w torebką to wysyp z torebki) i ugotuj w wodzie wg wskazówek z opakowania.
3. Oddziel żółtka od białek.
4. Utrzyj żółtka z cukrem i masłem na jednolitą masę (ala kogel-mogel- smaki dzieciństwa… )
5. Białka ubij na sztywną masę ze szczyptą soli. Na koniec dodaj słodzik do smaku.
6. Do masy z żółtek i masła dodawaj stopniowo twaróg i kaszę jaglaną.
7. Do masy dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.
8. W tym momencie możesz dodać przyprawy oraz dodatki, które lubisz.
9. Ciasto piecz w piekarniku nastawionym na 180 stopni (góra/dół) przez 50-60 minut. Mój piekł się 60 minut, ale pod koniec warto obserwować co się dzieje.
Lepiej nie otwierać piekarnika dopóki ciasto nie ostygnie, żeby nie opadło.
Makro dla jednej porcji (1/8 całości):
Kcal: 307
B: 19,2
Tł: 18,9
WW: 14,2
Ten i inne przepisy znajdziecie w dziale „Kuchnia SFD”