Skąd się bierze apetyt na słodkie?

Dlaczego słodki smak pokarmów wydaje się nam wyjątkowo atrakcyjny? Odpowiedź jest prosta – tak nas ukształtowały lata ewolucji. O ile jednak w czasach odległych przyjemność związana ze słodyczą towarzyszyła konsumpcji zasobnych w witaminyi składniki mineralne dziko rosnących owoców, o tyle współcześnie większość pokarmów o smaku słodkim stanowi jedynie źródło energii, nie dostarczając zbyt wielu wartościowych dla naszego zdrowia substancji. Jednak mimo wszystko należy pamiętać, iż ochota na słodkie produkty żywnościowe jest czymś naturalnym i o ile nie występuję zbyt często i nie prowadzi do niekontrolowanego obżarstwa, nie należy się specjalnie zamartwiać.

Istnieją natomiast przypadki, w których należy przedsięwziąć odpowiednie kroki bądź to działając na własną rękę, bądź skonsultować się z doświadczonym specjalistą – lekarzem, dietetykiem czy psychologiem. Konsekwencje nadmiernej i niekontrolowanej podaży słodyczy są bardzo poważne – dotyczą nie tylko zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej, ale mogą być przyczyną wielu chorób o podłożu metabolicznym. Zbyt duża konsumpcja słodyczy- co potwierdzają naukowcy, także znacznie przyspiesza procesy starzenia się organizmu. Warto wiedzieć, że oprócz nabytego w toku ewolucji upodobania do słodkich pokarmów istnieje wiele innych, silnych czynników warunkujących nasz apetyt na słodkie… więcej

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *