Spaghetti bolognese szefowej kuchni sfd

9899199804ac4314addfc54233779e5b

Składniki:

– 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
– włoszczyzna
– oliwa
– 2 cebule
– kilka ząbków czosnku
– 1 kg pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej
– kieliszek czerwonego wytrawnego wina
– sól,pieprz,oregano,bazylia

Przygotowanie:

1.Marchew,seler,pietruszkę,por oraz cebulę ,pokroić drobno a następnie zeszklić na oliwie.
2.Do warzyw dodać mięso, chwilę podsmażać po czym dodać pomidory.
3.Do sosu dodać drobno posiekany czosnek,bazylię ,oregano oraz wino (w czasie duszenia utraci wszystkie procenty)
4.Doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i dusić min. 3 godziny na wolnym ogniu.

5.Makaron spaghetti ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody.
6.Odcedzić makaron ,polać sosem i posypać startym parmezanem, zajadać natychmiast

Wartości na porcję:

B: 22,5 g
W: 43 g
T: 17 g
Kcal: 405 kcal

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *