Kolejna odsłona makaronu…
Składniki:
– 100 g makaronu (użyty razowy, spaghetti, ale równie dobrze może być inny),
– jedna mała cukinia,
– 150 g piersi z indyka,
– 100g serka koziego (może być nawet taki kanapkowy),
– 100 g mrożonych kurek (mogą być świeże w sezonie),
– ok. 5 łyżek śmietany 12%,
– łyżeczka masła klarowanego,
– ok. 3 łyżeczki natki pietruszki (ja miałam mrożoną, ale można użyć suszonej albo świeżej),
– sól do doprawienia.
Wykonanie:
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy, zostawiając ok. 1/3 szklanki wody z gotowania. Pierś z indyka kroimy w małe kawałeczki, a cukinię w cienkie plasterki. Do 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu dolewamy śmietany i dodajemy serka koziego oraz natkę pietruszki, mieszamy do czasu powstania gęstego sosu. Na patelni rozgrzewamy masło. Podsmażamy parę minut pokrojoną cukinię, potem dodajemy pokrojoną pierś z indyka, doprawiamy solą i smażymy kilka minut. Dodajemy kurki i smażymy do momentu, kiedy kurki będą już dobre. Wlewamy sos, dodajemy makaron i mieszamy. Smażymy jeszcze chwilę do zgęstnienia sosu.
Kompletny przepis znajdziecie w dziale: Kuchnia SFD