Superfoods wśród lokalnych produktów

Mianem superfoods określa się produkty niezwykle bogate w substancje odżywcze. Charakteryzują się one wysoką gęstością odżywczą. Oznacza to, że już ich mała ilość w diecie, może korzystnie wpływać na funkcjonowanie organizmu. Ich większe dawki mogą rzutować na działanie układu odpornościowego, wykazywać działanie przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne.

Wśród superfood wymienić można między innymi takie produkty jak: chlorella, ziarna chia, jagody goji, acai, korzeń maca, spirulina, surowe kakao.

Produkty te są niestety stosunkowo drogie i nie dostaniemy ich od lokalnych dostawców.

Warto się jednak rozejrzeć za produktami określanymi jako superfoods lokalnie. Z pewnością znajdziemy ich u siebie sporo. Mają one dwie podstawowe zalety: są stosunkowo tanie i mamy większy wpływ na ich jakość.

Jakie produkty możemy zaliczyć do lokalnych superfoods?

Można wymienić ich wiele. Dziś przedstawię kilka z nich, na które z pewnością warto zwrócić uwagę.

Podroby

Wątróbka, serca. Kiedyś często królowały na polskich stołach. Mamy i babcie wykorzystywały je do gulaszy, zup, pasztetów. Jadało się bardzo często smażoną wątróbkę z cebulą lub jabłkiem. Dziś te produkty odchodzą niemal w zapomnienie. Uznawane są za te z gorszej kategorii, a stanowczo tak być nie powinno.

Podroby to istna kopalnia witamin i minerałów. Wątróbka jest świetnym źródłem żelaza. W zaledwie stugramowej porcji wątróbki drobiowej znajduje się niemal 10mg żelaza, czyli aż dwadzieścia razy więcej, niż w piersi z kurczaka. Wątróbka dostarcza również solidnej porcji cynku. W stugramowej porcji wątróbki znajduje się ponad 3,5mg tego pierwiastka, co pozwala pokryć w około 30% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej. W wątróbce znajdziemy również bogactwo witamin z grupy B. Dostarcza również białka. Przy tym jest bardzo tania w porównaniu do innych mięs. Ze względu na wysoką zawartość witaminy A, której nadmiar jest toksyczny, nie powinna być spożywana codziennie.

Jeśli nie przepadacie za smakiem wątróbki, dobrym pomysłem będzie upieczenie własnego pasztetu. Krótko obsmażoną wątróbkę wystarczy zmielić w blenderze, dodając ogromne ilości pieprzu i ogórków kiszonych, a w sezonie świeżą pietruszkę.

Czytaj dalej na: PoTreningu.pl

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *