Szarlotka bez glutenu i bez cukru! by Sforcia
Składniki:
Ciasto:
– 2 szklanki mąki kukurydzianej
– 200 g masła
– 1/2 szklanki wheya waniliowego ok 50 – 60g
Nadzienie z jabłek:
– 1 kg jabłek, np antonówki (może być nieco więcej, max 1 i 1/2 kg)
– łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
• mąkę siekamy z miękkim masłem i wheyem, szybko zagniatamy ciasto
• formujemy kulę z ciasta, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1/2h
• obrane i pokrojone w cząstki jabłka dusimy do miękkości, podlewając niewielką ilością wody, gdy są miękkie dodajemy przyprawy (ja rozgotowałam aż do powstania musu)
• od ciasta odejmujemy 1/4 na kruszonkę, resztą wylepiamy tortownicę o średnicy 20cm
• podpiekamy spód w temp. około 160 st. C przez 15 min. (z termoobiegiem), lub w temp. 180 st. C w piekarniku bez termoobiegu, spód powinien podpiec się na złoto
• na podpieczony spód wykładamy nadzienie i posypujemy pokruszonym ciastem
• wkładamy do piekarnika i pieczemy około 50 min.
Smacznego!