Tajska zupa z kurczakiem i mleczkiem kokosowym

Pomysł na szybką, rozgrzewająca i smaczną zupę, jak znalazł na coraz chłodniejsze grudniowe dni.

Co potrzebujesz?

-kawałek imbiru
-cebulę
-marchewkę
-4 ząbki czosnku
-ostrą papryczkę (ilość w zależności od tego, jak bardzo ma palić  )
-kurczak filet – 400g
-olej kokosowy
-sos sojowy
-sól himalajska
-kurkuma
-pieprz
-curry

Co robimy?
Tniemy  wszystko, co da się pociachać.
Rozgrzewamy olej kokosowy w dużym garnku, wrzucamy pokrojone : cebulę, czosnek, imbir, ostrą papryczkę. Podsmażamy. Uważamy, żeby się nie przypalało, mieszamy, co chwilę.

Dorzucamy kurę i smażymy jeszcze chwilę.

Zalewamy wodą, dorzucamy marchewkę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy, aż marchewka będzie miękka. Dodajemy kurkumę, curry i dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy około 200-300 ml mleczka kokosowego.
Gotujemy około 7 min.

Polecam podawać z makaronem ryżowym.
Do miseczki wkładamy połamany makaron ryżowy nitki. Zalewamy gorącą zupą.
Mieszamy. Po 2 min znowu mieszamy.
I gotowe.

Przepis Kingi – Ladies SFD:

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *