Tarta z kurczakiem i warzywami na orkiszowym spodzie

Mąkę przesiać do miski, połączyć z resztą składników i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być miękkie i plastyczne. Zawinąć w folie i odstawić do lodówki na 30 minut. Następnie wyjąc, rozwałkować i ułożyć w foremce w której będziemy piekli tarte. Piekarnik nagrzać do 200° i podpiec ciasto przez około 20 minut, wcześniej nakłuwając je widelcem.
Pierś z kurczaka pokroić w niedużą kostkę i zamarynować w łyżce oliwy, occie , solidnej szczypcie ziół prowansalskich oraz soli i pieprzu. Cukinie zetrzeć na tarce, wcześniej wydrążając z niej środek. Reszce warzyw pokroić wedle uznania. Mięso przesmażyć na łyżce oliwy, powoli dorzucając do niego warzywa(partiami). Smażyć całość około 10-15 minut i wstępnie doprawić do smaku. Jajka połączyć z mlekiem tartym serem i kremowym serkiem, wymieszać trzepaczką na jednolitą konsystencje i również doprawić.
Na podpieczony spód tarty wyłożyć kurczaka z warzywami i zalać masą jajeczną. Piec w 180° przez około 25 minut. Smacznego

Kompletny przepis w dziale: Kuchnia SFD

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *