Waxy maize – skrobia kukurydziana

Waxy maize – skrobia kukurydziana – woskowa, charakteryzująca się bardzo dużym udziałem amylopektyny – charakterystycznego węglowodanu o bardzo dużej masie cząsteczkowej i specyficznych właściwościach. Struktura polimerów glukozy (jak np. amylopektyny) ma istotny wpływ na tempo ich trawienia w przewodzie pokarmowym, rozgałęzione łańcuchy amylopektyny charakteryzują się większą dostępnością dla enzymów trawiennych niż to ma miejsce w wypadku amylozy, stąd też waxy maize charakteryzuje się szybszym trawieniem. Choć skrobia woskowa kukurydziana, często przyrównywana jest do vitargo (opatentowana formuła węglowodanowa), to są przesłanki by uważać, że tempo trawienia i szybkość uzupełniania glikogenu mięśniowego nie są takie same w wypadku w/w.

Więcej w temacie: http://www.sfd.pl/Waxy_maize_%E2%80%93_skrobia_kukurydziana__woskowa-t818054.html

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *