Wegańskie owsiane batony daktylowe
Składniki:
– 150 g daktyli + 150 g wody
– 2 dojrzałe banany
– 250 g płatków owsianych górskich
– 100 g orzechów (migdały,włoskie,nerkowce,laskowe)
– 70 g wiórków kokosowych
– garść suszonej żurawiny
– kilka kropel aromatu waniliowego
Przygotowanie:
1. Daktyle zalać wodą i gotować na małym ogniu kilka minut, następnie zmiksować na gładko razem z bananami.
2. Do masy daktylowo-bananowej dodać płatki owsiane, orzechy,wiórki kokosowe żurawinę oraz aromat i wszystko wymieszać,
3.Kwadratową formę wyłożyć papierem, masę wyłożyć do formy, lekko przygnieść.
4. Piec ok.30 min w 180 st C.
5.Po ostudzeniu pokroić na prostokąty .
Wartości (1 batonik) :
B: 2
T: 6,2
W: 27,3 g
176 kcal
Ten i inne przepisy znajdziecie w dziale: Kuchnia SFD