Wielkanocna Fit rolada z piersi indyczej

Składniki:
1,5 kg pierś z indyka
2 średnie kawałki białej kiełbasy
cebula, kiszony ogórek( opcjonalnie)
Marynata:
3-4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
2-3 łyżeczki musztardy Dijon
25 ml octu jabłkowego
2-3 przeciśnięte ząbki czosnku
sól, pieprz,
cząber, tymianek
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 170° C.
Pierś z indyka rozkroić tak aby powstał płat o grubości 3-4 cm, następnie delikatnie rozklepać pod folą spożywczą aby łatwiej można było zwinąć w rulon.
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać do jednolitej konsystencji, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dokładać wetrzeć z obu stron w przygotowaną pierś.
Przygotować około 40 cm płat foli spożywczej oprószyć go ziołami w miejscu ułożenia mięsa i położyć na nim pierś(od środka również oprószyć ją ziołami). Kiełbasę ułożyć jedną obok drugiej i bardzo ciasno zawinąć roladę w folie, opcjonalnie można do środka dodać posieką cebule oraz pokrojone w paski ogórki kiszone.
Do żaroodpornego naczynia nalać odrobinę wody i ułożyć w nim zawinięta roladę. Piec około 1,5 h w 170°C. Mięso powinno mieć w środku około 72-74°(zalecam użyć termometr do mięs). Smacznych Świąt Wszystkim 🙂Wartości odżywcze:

Białko: 313 g

Węglowodany: 5,5 g

Tłuszcze: 109 g

Kcal: 2330

Ten i inne przepisy znajdziecie w dziale: Kuchnia SFD
Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *