Według badań opublikowanych 9 września 2008 roku
witamina B12, znajdująca się w mięsie, mleku, rybach
może powstrzymywać degenerację mózgu w wieku podeszłym.
W badaniu wzięło udział 107 osób pomiędzy 61 a 87
rokiem życia, którzy zostali poddani skanowaniu mózgu,
zbadano ich pamięć oraz wydolność fizyczną.
Badacze również zbierali próbki krwi w celu sprawdzenia
stężenia witaminy B12. Skanowanie mózgu oraz
testowanie pamięci zostało również wykonane pięć lat później.
Badacze odkryli, że ludzie, którzy mieli większy poziom
witaminy B12 byli sześć razy mniej narażeni na ubytek
masy mózgowej w porównaniu z grupą, która
charakteryzowała się niskim stężeniem witaminy B12.
Żadna z osób badanych nie miała niedoborów witaminy B12.
„Wiele czynników wpływających na zdrowie mózgu jest poza
naszą kontrolą, jednak badanie te sugeruje, iż skupienie
naszej uwagi w spożywaniu większej ilości witaminy B12
w takich produktach jak mięsi, ryby, nieprzetworzone zboża
(płatki owsiane) bądź mleko mogą wspomóc nasze działania
w redukcji ubytku tkanki mózgowej oraz prawdopodobnie
poprawić nasz stan pamięci” – mówi autor Anna Vogiatzoglou,
MSc, z Uniwersytetu z Oxfordu w UK.
„Badanie pokazuje, iż niedobór witaminy B12 jest współczesnym
problemem, szczególnie wśród ludzi w wieku podeszłym.
Więc spożywanie większych dawek witaminy B12 może go rozwiązać.
Bez klinicznych testów nie da się powiedzieć czy rozwiązanie
problemu z zanikiem masy mózgowej może przynieść suplementacja
witaminą B12.”
„Wcześniejsze badania mają mieszane wyniki oraz niewielka część
badanych (starsza populacja) została poddana skanowaniu mózgu.
Mierzyliśmy stężenie witaminy B12 w unikalny, dokładniejszy
sposób zwracając uwagę na dwa określone markery znajdujące
się we krwi” Mówi Vogiatzoglou.
Vogiatzoglou oznajmia, iż badanie nie stwierdza czy suplementacja
witaminą B12 miałoby ten sam wpływ na masę mózgową.
The study was supported by the UK Alzheimer’s Research Trust,
the Medical Research Council, the Charles Wolfson Charitable
Trust, the Norwegian Foundation for Health and Rehabilitation
through the Norwegian Health Association, Axis-Shield plc
and the Johan Throne Holst Foundation for Nutrition Research.
The research was part of the program of the Oxford Project to
Investigate Memory and Aging at the University of Oxford.
Tłumaczone z:
http://www.sciencedaily.com/releases/2008/09/080908185121.htm
Badania z:
http://www.aan.com/ American Academy od Neurology
Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ
Autor: Skalar. (sfd)