Witamina C wywiera zróżnicowany wpływ na organizm sportowca, niekoniecznie zalecane w Internecie dawkowania są warte naśladowania, gdyż praktycznie przedawkowywanie antyoksydantów jest równie niekorzystne jak ich niedobór.
Tymczasem istnieją osoby które zalecają stosowanie kilkunastu gramów witaminy C dziennie. Witamina C zmniejsza produkcję reaktywnych form tlenu. Naukowcy wzięli pod lupę wpływ witaminy C na stres oksydacyjny, markery stanu zapalnego, uszkodzenia, bolesność i funkcjonowanie układu mięśniowo-szkieletowego po pojedynczej sesji treningowej.
Wyniki
Uwzględniono 18 badań klinicznych z randomizacją obejmujących 313 uczestników (62% mężczyzn).
Suplementacja witaminą C zmniejszyła peroksydację lipidów od razu, 1 h po, od jednej do dwóch godzin po wysiłku. Dodatkowo podawanie witaminy C zmniejszyło stężenie interleukiny-6 (IL-6). Nie stwierdzono wpływu suplementacji witaminy C na kinazę kreatynową (CK), białko C-reaktywne (CRP), poziom kortyzolu, bolesność i siłę mięśni.
Wniosek
Suplementacja witaminą C zmniejsza stres oksydacyjny (peroksydację lipidów) i odpowiedź zapalną (stężenie IL-6) po pojedynczej sesji treningowej.
Referencje:
Kanwal Rehman „Role of Interleukin-6 in Development of Insulin Resistance and Type 2 Diabetes Mellitus” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29199608/
Natiele Camponogara Righi i in. „Effects of vitamin C on oxidative stress, inflammation, muscle soreness, and strength following acute exercise: meta-analyses of randomized clinical trials” https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-020-02215-2