Kulturystyka
SFD

Zaskakujące fakty na temat orzechów

Oceń artykuł:
0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)

Orzechy są chrupiącą, zdrową przekąską. Stanowią źródło wolnych węglowodanów, błonnika, witamin i minerałów. Orzechy zawierają wiele niedocenianych przeciwutleniaczy, związków, które pomagają zwalczyć stres oksydacyjny i stany zapalne. Wszystkie rodzaje orzechów są zdrowym dodatkiem do diety. Niżej przedstawię Ci kilka faktów na temat tej zdrowej przekąski oraz w jaki sposób orzechy mogą zapewnić lepszą kondycję Twojego ciała i ducha.

Orzechy działają przeciwzapalnie

Stany zapalne występują bardzo często z wielu różnych przyczyn, w tym również w chorobach sercowo-naczyniowych, chorobach autoimmunologicznych, przewlekłych zakażeniach. Dlatego w ostatnim czasie bardzo dużo mówi się o dietach przeciwzapalnych. Orzechy są jednym z nielicznych pokarmów, które zmniejszają markery stanu zapalnego. Dowiedziono, że częste spożywanie orzechów wiąże się z niższym poziomem kluczowych markerów zapalnych.

Migdały

Migdały posiadają wiele wartości odżywczych, między innymi są źródłem cennego wapnia. Jeśli nie spożywasz produktów mlecznych, warto zadbać o dostarczenie tego minerału w inny sposób np. Podjadając migdały. Zjadaj migdały ze skórką! To właśnie w skórce migdałów znajduje się najwięcej przeciwutleniaczy i spora część błonnika. Skórka migdałów posiada potencjał prebiotyczny, co oznacza, że pomaga w żywieniu i pielęgnowaniu bakterii probiotycznych, które pomagają utrzymywać mikroflorę jelit w zdrowiu. Oprócz migdałów ze skórką, na rynku dostępne są migdały blanszowane, które również są dobrym źródłem zdrowych tłuszczów, witaminy E oraz minerałów. Niestety wybierając migdały blanszowane, obrane ze skórki tracisz błonnik i antyoksydanty w które obfitują migdały ze skórką.

Orzechy makadamia

Orzechy makadamia są najlepszym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe są najzdrowszym tłuszczem dla serca, ponieważ korzystnie wpływają na stężenie lipidów we krwi. Związki te możemy znaleźć również w oliwie z oliwek i awokado. Orzechy makadamia obfitują także we flawonoidy, związki o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Uwaga! Należy również wiedzieć, że ten rodzaj orzechów jest toksyczny dla psów.

Orzechy brazylijskie wspierają funkcje tarczycy

Twoja tarczyca do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje śladowych ilości selenu, który znajdziesz między innymi w orzechach brazylijskich, które są jednym z najbogatszych źródeł selenu. Już zaledwie jedna lub dwie niewielkie porcje orzechów brazylijskich pozwolą Ci zapewnić dzienne zapotrzebowanie na ten cenny minerał.

Podsumowanie

Mam nadzieje że po przeczytanie tego krótkiego artykułu znalazłaś kilka powodów, aby włączyć orzechy do swojej diety. Możesz mieć jeden ulubiony rodzaj orzechów, acz urozmaicenie i spożywanie wielu ich odmian jest bardziej korzystne, ponieważ każdy rodzaj orzecha posiada swoje unikalne korzyści zdrowotne. Orzechy są świetnym źródłem dobrych tłuszczów. Musisz jednak pamiętać, że jest to przekąska o wysokiej zawartości kalorii, dlatego warto odważyć odpowiednią ilość przed ich konsumpcją. Jeśli nie lubisz jeść ich jako przekąski, możesz również czerpać ich wartości odżywcze, dodając do sałatek czy płatków zbożowych na śniadanie. To świetny sposób na zwiększenie gęstości odżywczej Twoich posiłków.

 

Inez Gorońska – Mistrzyni Polski Bikini Fitness

plany treningowe

Masz coś do dodania ? Skomentuj!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Najnowsze filmy z naszego kanału