Wydawać się by mogło, że pora spożycia posiłku, jak i wpływ na utrzymanie masy mięśniowej nie ma większego znaczenia, gdyż liczy się głównie to, ile kalorii przyjmiesz w ciągu doby. Jednak, ciekawe badanie, które wykonano w roku 1997, pokazuje, że niekoniecznie tego typu zależność istnieje.
Badanie
W roku 1997 w czasopiśmie Journal of Nutrition opublikowano wyniki badania, które zostało wykonane przez specjalistów od żywienia w amerykańskim wydziale rolnictwa, które dotyczyło wpływu śniadania na kompozycję ciała. 10 kobiet straciło masę ciała, gdzie otrzymywało 2 posiłki dziennie (śniadanie i kolacje) w diecie, która nie była zbyt restrykcyjna.
Kobiety podzielono na dwie grupy:
- grupa AM otrzymywała 70% zapotrzebowania w posiłku pierwszym przez 6 tygodni
- grupa PM otrzymywała 70% zapotrzebowania w posiłku ostatnim swojej diety, przez 6 tygodni.
Po 6 tygodniach trzymania diety kobiety zmieniły swoje żywienie i grupa AM zaczęła odżywiać się tak, jak grupa PM, a grupa druga odwrotnie.
Wyniki
Kobity, które zjadały duże śniadanie i małą kolację straciły największa ilość masy ciała. Jednak, odżywianie tego typu spowodowało również największy ubytek masy mięśniowej.
Wnioski
Jeżeli celem jest redukcja masy ciała, niezależnie od składu ciała, zjadaj syte śniadania, a małe kolacje.
Jeżeli celem jest natomiast zachowanie jak największej ilości masy mięśniowej podczas redukcji, śniadania powinny być małe, a większa część kalorii spożywana w dalszych częściach dnia.
Źródło: J Nutr. 1997 Jan; 127 (1): 75-82.