Wraz z wiekiem choroby neurodegeneracyjne zaczynają obniżać naszą sprawność umysłową, co przejawia się w formie demencji starczej, zmniejszeniem pojemności pamięci krótkotrwałej, obniżeniem sprawności procesów myślowych, braku skupienia czy obniżonym czasem reakcji. Jednak okazuje się, że jest na to sposób, a jest nim zdrowa dieta.
Badanie
Naukowcy z Holandii Centrum Medycznego Uniwersytetu Erasmusa opublikowali wyniki analizy epidemiologicznej, w której wykonano badanie MRI mózgu 4213 uczestników w wieku od 45 do 97 lat. Analizę przeprowadzono w latach 2005-2015, a naukowcy dokładnie wiedzieli, czym żywią się osoby badane. Jadłospisy otrzymywały punktację od 0 do 14, gdzie oceniono je pod kątem zawartości prozdrowotnych składników.
Wynik
Okazało się, że im dieta była bardziej obfita w związki prozdrowotne, tym objętość mózgu osób badanych była większa. Co więcej, masa mózgu wzrastała proporcjonalnie do ilości punktów.
Dodatkowo w kolejnym badaniu udowodniono, że osoby, które posiadały większą objętość mózgu wykazywały również podwyższone zdolności poznawcze.
Źródło: Neurologia. 2018 16 maja, pii: 10.1212 / WNL.0000000000005691.